ΕΘΝΙΚΑ

Ακραία πρόκληση της Τουρκίας με άσκηση κατάληψης ελληνικού νησιού

Ακραία πρόκληση της Τουρκίας με άσκηση κατάληψης ελληνικού νησιού
Προκλητικά σενάρια σε άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν… πρόβα κατάληψης ελληνικού νησιού. Τα μηνύματα του Ακάρ και η «φαινομενική» χείρα φιλίας που έτεινε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην Ελλάδα.

Μια ακόμα άσκηση της Τουρκίας έστειλε σαφή μηνύματα για την επεκτατικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, με την Ελλάδα να είναι ο αποδέκτης. Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη η άσκηση «Mavi Vatan», (σ.σ. Γαλάζι Πατρίδα), στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποίησαν 122 πλοία και 41 αεροσκάφη. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, έγινε σαφής για ακόμα μια φορά η στοχοποίηση των ελληνικών νησιών από την Άγκυρα, κάτι που είχε συμβεί και στην αντίστοιχη περσινή άσκηση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, παρακολούθησε μέρος της άσκησης και μιλώντας σε ομάδα αξιωματικών, αλλά και ξένων στρατιωτικών ακολούθων, έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Παράλληλα, συγχαρητήρια στους συμμετέχοντας έδωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα, βέβαια, ήταν η προσέγγιση ενός εκ των σεναρίων της άσκησης το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, ήταν σχέδιο κατάληψης ελληνικού νησιού. Στο σχέδιο αναφέρεται η παρουσία ομάδων υποβρύχιας επίθεσης, οι οποίες από θαλάσσης και αέρος επιτίθενται σε ένα νησί κι αφού καταστρέφουν τους εχθρικούς στόχους τοποθετούν τη σημαία της Τουρκίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του άφησε ξανά αιχμές σε βάρος της Ελλάδας, μιλώντας για καθυστέρηση του διαλόγου από πλευράς της Αθήνας, ωστόσο, την ίδια ώρα σε μήνυμα στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έτεινε χείρα φιλίας προς τη χώρα μας…