ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικές προκλήσεις: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στο Αιγαίο μετά τις υπερπτήσεις

Τουρκικές προκλήσεις: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στο Αιγαίο μετά τις υπερπτήσεις
Έτοιμη για απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις η ελληνική αεράμυνα
INTIME

Τουρκικές προκλήσεις: Δυναμική και άμεση η απάντηση της Ελλάδας μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά - Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η ετοιμότητα στους τρεις Κλάδους - Επαγρύπνηση, συνεχής εκπαίδευση και αποφασιστικότητα.

Άμεση, αποφασιστική και δυναμική είναι η απάντηση της Ελλάδας στο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας.

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με 41 συνολικά διελεύσεις από τη Σάμο μέχρι το Σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας απογάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενεργοποιούνται άμεσα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με στόχο να εντοπίζουν τους εισβολείς από αέρος και να τους εγκλωβίζουν βάζοντάς τους στο στόχαστρο.

Η ενεργοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Επίσης, σε συνέχεια της συμμαχικής συνεργσίας με την Γαλλία, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» θα συμμετάσχει σε άσκηση με γαλλική φρεγάτα δυτικά της Κρήτης ενώ την Παρασκευή (29/04) η ίδια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με αμερικανικό πλοίο αποσπασμένο από τη δύναμη του αεροπλανοφόρου «HARRY TRUMAN».

Όπως φαίνεται η Τουρκία αποζητά μια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ωστόσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και αποφασισμένες να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όπως κάνουν άλλωστε εδώ και χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Σάνα Μάριν.

«Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης (28/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα γίνει λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν αλλά και την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το σχόλιο της κυβέρνησης στην ερώτηση του Newsbomb.gr

Nωρίτερα σήμερα, το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης μετά τη διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έκανε ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου.

«Oι ενέργειες αυτές δεν μένουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν και δεν είναι στο πνεύμα της τελευταίας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τις συναντήσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Οι προκλήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο. Ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς και παντού θα τεθούν τα ζητήματα και η τουρκική προκλητικότητα θα λάβει τις απαντήσεις της», είπε ο κ. Οικονόμου.

Λίγο αργότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.