Στράτος Μυλωνάς: Ένιωσα το «θαύμα» όταν ζωγράφιζα τη μορφή του Αγίου Γεωργίου στη σημαία
Ο Στράτος Μυλωνάς ζωγράφισε τον Άγιο Γεώργιο στην τεράστια ελληνική σημαία που αναρτήθηκε στο Καστελόριζο
ΕΘΝΙΚΑ

Στράτος Μυλωνάς: Ένιωσα το «θαύμα» όταν ζωγράφιζα τη μορφή του Αγίου Γεωργίου στη σημαία

Ο Στράτος Μυλωνάς έφτιαξε μια από τις μεγαλύτερες σημαίες του κόσμου, η οποία αναρτήθηκε στο Καστελόριζο τη Δευτέρα του Πάσχα, και εξιστορεί τη δημιουργία της από τον ίδιο.

Στο Καστελόριζο αναρτήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία που στο κέντρο της φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Μάλιστα, η έπαρσή της έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, την ημέρα που ο Άγιος γιόρταζε.

Ο άνθρωπος που έκανε την εικόνα του Αγίου στην τεράστια ελληνική σημαία, ο Στράτος Μυλωνάς, μιλά για αυτή την ευλογία που είχε, στο Newsbomb.gr και αναφέρει πως ήταν θέλημά του να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα.

Αναφέρεται στον τριπλό συμβολισμό που είχε αυτό το εγχείρημα, θυμάται τις δυσκολίες αλλά και τον κόσμο που εντυπωσιάστηκε στην όψη της σημαίας.

Τη στιγμή που ζωγραφίζει τον Άγιο Γεώργιο

Ζωγράφισες τον Άγιο Γεώργιο σε μια τεράστια ελληνική σημαία η οποία αναρτήθηκε στο Καστελόριζο. Οι συμβολισμοί πολύ ισχυροί…

«Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης μας, ο προστάτης του στρατού μας και μας δίνει πάνω στην ελληνική μας σημαία, τη σημαία που το dna της είναι γεμάτο από το αίμα των προγόνων μας. Και το Καστελόριζο το πιο ακριτικό σημείο της Ελλάδας μας και της Ευρώπης. Η σημαία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στον κόσμο».

Πώς έγινε όλο αυτό το εγχείρημα;

«Όλα ξεκίνησαν τα Θεοφάνεια όταν είχαν έρθει στο Καστελόριζο οι χειμερινοί κολυμβητές από την Ορεστιάδα. Μετά το έθιμο με το Σταυρό με ρώτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν. Εγώ με τη σειρά μου απευθύνθηκα στον πατέρα Γεώργιο ο οποίος μου ζήτησε μια σημαία μεγάλη. Εκεί αποφασίσαμε οι κολυμβητές να αναλάβουν το ύφασμα, το οποίο είναι καραβόπανο, και εγώ θα έφτιαχνα τον Άγιο Γεώργιο».

Την ώρα που στεγνώνει η αγιογραφία στη σημαία

Πώς ήταν η διαδικασία το να ζωγραφίσεις πάνω στη σημαία.

«Μεγάλη Πέμπτη ολοκληρώθηκε το σχέδιο. Διήρκησε 20 ημέρες. 20 ημέρες δύσκολες, γιατί ο καιρός ήταν κάποιες ημέρες βροχερός. Σκεφτείτε ότι αναγκαστικά για να τη δουλέψω εργαζόμουν στο γήπεδο. Η σημαία έπρεπε να την αναρτήσουμε ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Είχα αγχωθεί μήπως δεν τα καταφέρω. Αλλά κάποιες στιγμές ένιωθα το χέρι μου να καθοδηγείται και να ζωγραφίζει. Ήταν θέλημα του Αγίου να τελειώσει η εικόνα του πάνω στη σημαία. Γιατί δεν πίστευα ότι θα τελείωνα. Δεν είχα δυνάμεις κάποια στιγμή, μου πέρασε και η σκέψη να τα παρατήσω. Όμως αυτό δεν έγινε. Βρήκα ενέργεια και διάθεση και η εικόνα τελείωσε. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μικρό θαύμα, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά».

Η σημαία όπως φαίνεται από τη θάλασσα

Τι σημαίνει για εσένα η ελληνική σημαία;

«Για εμένα η ελληνική σημαία, σημαίνει πατρίδα. Μου υπενθυμίζει το αίμα των προγόνων μας που έπεσε για να κυματίζει αυτή ελεύθερη και να είμαστε και εμείς σήμερα ελεύθεροι. Για τη σημαία εγώ, δίνω τα πάντα και την ψυχή μου…».

Ο κόσμος χρειάζεται για αφύπνιση τέτοιους ισχυρούς συμβολισμούς;

«Ο κόσμος τους έχει ανάγκη αυτούς τους συμβολισμούς. Αλλά το θέμα δεν είναι απλά να γίνονται αλλά να προωθούνται κιόλας για να τους βλέπουν. Μου έκανε εντύπωση την στιγμή που αναρτούσαμε τη σημαία έμπαινε στο λιμάνι το τουριστικό μικρό πλοίο που ερχόταν από την Τουρκία. Τραβούσαν φωτογραφίες την σημαία και όταν είδαν τη σημαία και τον Άγιο Γεώργιο κάποιοι από αυτούς δάκρυσαν και μιλάμε για μουσουλμάνους. Βέβαια τον Άγιο Γεώργιο τον τιμούν και οι μουσουλμάνοι».

Ανάλογα έργα έχεις κάνει;

«Ναι, στο Καστελόριζο πάλι, την Παναγιά στο βράχο. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 τότε που οι Τούρκοι είχαν ρίξει κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία. Ο παπά-Γεώργης είχε δει όραμα την Παναγία και μου είπε να την ζωγραφίσω στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως και έκανα. Την Παναγιά μας ανάμεσα στη σημαία της Ελλάδας μας και του Βυζαντίου για να προστατεύει το νησί μας».

Στη βραχογραφία της Παναγιάς στο Καστελόριζο