ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Απόλυτη κυριαρχία! Rafale, F-35, Viper στον αέρα - Belh@ra, κορβέτες στη θάλασσα

Ένοπλες Δυνάμεις: Απόλυτη κυριαρχία! Rafale, F-35, Viper στον αέρα - Belh@ra, κορβέτες στη θάλασσα

Τα καλύτερα μαχητικά της Δύσης στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ - Κυριαρχία σε όλο το Αρχιπέλαγος με τις καλύτερες φρεγάτες του κόσμου, υπερσύγχρονες κορβέτες, υποβρύχια και ελικόπτερα - Ενισχύεται εκεί που «πονάει» και ο Στρατός Ξηράς - Πώς πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή. 

Τα ευχολόγια επιτέλους τελειώνουν! Τα «ίσως» και τα «μακάρι» βγήκαν από το λεξιλόγιο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις γυρίζουν σελίδα περνώντας στη νέα εποχή, με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που ανατρέπουν τα δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία.

Ποιος θα περίμενε πριν από τρία χρόνια, όταν η χώρα μας μετά μια δεκαετία που δεν αγόραζε ούτε… βίδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πως σήμερα θα μιλούσαμε για απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, των Belh@rra και των καλύτερων μαχητικών στη Δύση, των πανίσχυρων Rafale και των υπερσύγχρονων F-35.

Με μεθοδικές κινήσεις, σχέδιο και ξεκάθαρη στόχευση, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε άριστη συνεργασία με τον πολύπειρο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων, Χαράλαμπο Λαλούση του ΓΕΣ, Στυλιανό Πετράκη του ΓΕΝ, και τους κκ Γεώργιο Μπλιούμη και Θεμιστοκλή Μπουρολιά του ΓΕΑ, πρώην και νυν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, κατάρτισαν και υλοποιούν ένα πλάνο που ενισχύει κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στρατιωτική ηγεσία στην άσκηση Tiger Meet 2022

Εκτός φυσικά από τα νέα οπλικά συστήματα, η χώρα μας εκσυγχρονίζει και τα παλαιότερα, έχοντας παράλληλα μάτια και αυτιά ανοιχτά για «ευκαιρίες» μεταχειρισμένων όπλων από άλλες χώρες. Η απόκτηση από τον Στρατό Ξηράς 1.200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης, M1117 από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού, που «θωρακίζουν» τα σύνορά μας σε Έβρο και νησιά, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ η αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, ανεβάζει κατακόρυφα τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ανάλογες κινήσεις και στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εκτός από ολοκαίνουργιες φρεγάτες, κορβέτες και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, εξετάζει και την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων, όπως η περίπτωση των ολλανδικών φρεγατών κλάσης «M» και των ναρκοθηρευτικών κλάσης Alkmaar, που θα δώσουν πολύτιμες λύσεις στον ελληνικό Στόλο.

Τα F-35 και η αισιοδοξία ότι θα βάλουν σύντομα το εθνόσημο

Η είδηση για συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο γίνεται έντονη κουβέντα για την ανάγκη η χώρα μας να προχωρήσει στην απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς, μιας και γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν την αναβάθμιση της φαρέτρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόκτηση των 4.5 γενιάς μαχητικών Rafale προκάλεσε ενθουσιασμό, στέλνοντας το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ πλέον με τη συμφωνία για τα F-35, η Αθήνα διαμηνύει πως στον ουρανό του Αρχιπελάγους το «αφεντικό» είναι οι Έλληνες Ίκαροι.

Είναι προφανές πως η Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα και περνά στη νέα εποχή εκσυγχρονίζοντας σχεδόν το σύνολο του εναέριου Στόλου της. Δεν είναι μόνο τα Rafale και τα F-35 που αργά ή γρήγορα θα βάλουν τη γαλανόλευκη στα φτερά. Υπενθυμίζουμε πως «τρέχουν» εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα για την αναβάθμιση των μαχητικών που ήδη έχουμε στη φαρέτρα μας.

Το F-35 σε λίγα χρόνια θα έχει το εθνόσημο στα φτερά του.

Ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 στο επίπεδο Viper είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα κυλούν εντός χρονοδιαγράμματος. To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην Αμερική, με τη Lockheed Martin να περνά από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Παράλληλα, στα υπόστεγα της ΕΑΒ έχουν μπει πάνω από δέκα F-16 block 52+ adv, τα οποία εξελίσσονται σε Viper.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50, τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23-25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Είναι προφανές πως με 24 Rafale, 24 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 84 F-16 Viper, 38 F-16 block 52+, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν) και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σαφή υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα.

Πρόκειται για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που θα έχουν το δικό του ρόλο και αποστολή το κάθε ένα, έχοντας στα χειριστήρια πιλότους άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε κάθε πεδίο.