ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά drones: Τέλος το παιχνιδάκι του Ερντογάν - Θα πέφτουν... ξαφνικά όταν μπαίνουν στο Αιγαίο

Τουρκικά drones: Τέλος το παιχνιδάκι του Ερντογάν - Θα πέφτουν... ξαφνικά όταν μπαίνουν στο Αιγαίο
Τουρκικό UAV
TuAF

Πώς θα αποτραπεί η είσοδος των τουρκικών μη επανδρωμένων στο Αρχιπέλαγος - Το σχέδιο ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ για ανάσχεση των τουρκικών UAV - Πώς το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της Ελλάδας θα αποτρέπει ακόμα και την απογείωση των τουρκικών drones. .

Στις 04 Φεβρουαρίου 2022, με αναλυτικό ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr περιγράφαμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική πολεμική αεροπορία, παρουσιάζοντας σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας μαχητικών, αλλά και βασικών ανταλλακτικών και αναλώσιμων για την λειτουργία των αεροσκαφών της.

Τρεις μέρες μετά, στις 07 Φεβρουαρίου 2022, είχαμε αναλύσει τη νέα τακτική στην οποία επιδίδεται το τουρκικό καθεστώς για να προκαλέσει στο Αιγαίο, αυτή της αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία μάλιστα επιχειρούν και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αθήνα και στο ελληνικό «Πεντάγωνο» περίμεναν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει σε νέου τύπου υβριδικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και για το λόγο αυτό είχαν λάβει μέτρα εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους πιλότους της, που βρίσκονται στη φυλακή μετά το πραξικόπημα του 2016, και με δεδομένές τις ελλείψεις σε διαθεσιμότητες τουρκικών μαχητικών, ήταν δεδομένο ότι θα στραφεί σε νέες τακτικές απειλών.

Η αποστολή UAV's στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινή, με τους Τούρκους να επιχειρούν με έναν ακόμη τρόπο να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδος. Τι κάνει όμως η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Κατ' αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως τα UAV's είναι ο πλέον εύκολος στόχος για κάθε χώρα που διαθέτει αεράμυνα. Είναι προφανές πως κάθε επίγειο και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας μπορεί πολύ άνετα να εγκλωβίσει και να καταρρίψει έναν στόχο που κινείται με τόσο χαμηλές ταχύτητες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα αφήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα να εισβάλλουν ανενόχλητα στο Αιγαίο.

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα. Εντούτοις, είναι προφανές πως πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε πολλά ελληνικά νησιά και θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Τι θα κάνει αυτό; Θα το διαπιστώσουν πρώτοι οι Τούρκοι, όταν θα χαλάνε… μυστηριωδώς πάνω από το Αιγαίο τα μη επανδρωμένα drones. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου θα μπορεί να αναγκάζει τα drones να χάνουν το σήμα τους και να πέφτουν.

Μέχρι τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επεξεργάζονται σχέδια και τρόπους αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής των τουρκικών drones χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους. Ο λόγος; Μια τέτοια κίνηση θα έδινε την αφορμή που αναζητά εδώ και καιρό η Τουρκία για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και στη συνέχεια να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας τις παράλογες απαιτήσεις της. ΡΧΙ