ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά - Δεσποτόπουλος: Δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο - Η σημασία της επίσκεψης Σολτς

Ελληνοτουρκικά
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, το ενδεχόμενο να εμπλακεί και μια τρίτη χώρα όπως για παράδειγμα η Λιβύη»
Intime News

Τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με άγνωστες συνέπειες έχει «γεννήσει» η τουρκική προκλητικότητα, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ερντογάν α να θέτουν σε καθημερινή βάση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Για την στάση που κρατά τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, τοποθετήθηκε, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τονίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποτύχει στην εξωτερική πολιτική και πλέον ψάχνει διεξόδους. Όπως σημειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για τις εκλογές στις οποίες οδεύει «πληγωμένος», ελπίζοντας όμως πως η κατάσταση θα ανατραπεί με ένα «επεισόδιο» με την Ελλάδα.

Ο κ. Δεσποτόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, το ενδεχόμενο να εμπλακεί και μια τρίτη χώρα όπως για παράδειγμα η Λιβύη. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών.

Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές πληγωμένος, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κλίμα ες βάρος του. Έχει αποτύχει την εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να μπλέξουν μία τρίτη χώρα, για παράδειγμα την Λιβύη, και να στείλουν ως Λιβύη και όχι ως Τουρκία, ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο επικαλύπτει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο», τόνισε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Σολτς και την σημασία αυτής σε αυτή τη χρονική συγκυρία τόνισε πως ο «Σολτς θα είναι αύριο στην Ελλάδα, και πρόκειται να κάνει μία δήλωση υπέρ της Ελλάδος. Το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδος, αυτό δείχνει μία ανάγκη να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, κάτι που επί σειρά ετών δεν είχε κάνει η κ. Μέρκελ. Αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι πρέπει να βγουν από την ζώνη ουδετερότητας».