ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Το επόμενο βήμα του Ερντογάν – Προβοκάτσια με γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ

Γερμανικά ΜΜΕ: Το επόμενο βήμα του Ερντογάν – Προβοκάτσια με γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ
Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι κινήσεις Ερντογάν απασχολούν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης
AP PHOTO

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι κινήσεις Ερντογάν απασχολούν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης

Μπορεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να προκαλεί με την ουδετερότητά του όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απειλούν να βάλουν «φωτιά» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου RND στο οποίο γίνεται μια ανάλυση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας με ευθύνη της Τουρκίας και στο οποίο περιγράφεται ένα από τα σενάρια «προβοκάτσιας» που ενδεχομένως να επιχειρήσει να στήσει ο Ερντογάν προκειμένου να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο». Εξάλλου τα όσα υποστήριξαν τα τουρκικά ΜΜΕ για την περιοχή του Έβρου το απόγευμα της Δευτέρας δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο από τον πρόεδρο της Τουρκίας

Στο δημοσίευμα αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο Ερντογάν θα μπορούσε να προκαλέσει την Ελλάδα στην θάλασσα. Στην Αθήνα αναμένεται ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί η Τουρία να στείλει γεωτρύπανο, συνοδεία φρεγατών, ανάμεσα σε Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο για έρευνες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Δίκαιο του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας η περιοχή αυτή υπάγεται στην ελληνική ΑΟΖ. Αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ένα δεύτερο σενάριο για την επόμενη κίνηση του Ερντογάν στη «σκακιέρα» της πρόκλησης θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 με την τότε κυβέρνηση της Λιβύης και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ένα τρίτο σενάριο αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης των κινήσεων που κάνει η Ελλάδα στα διεθνή φόρα εκθέτοντας τις τουρκικές προκλήσεις και παρουσιάζοντας στοιχεία για το ανεδαφικό των αιτιάσεων της Άγκυρας. Αυτό το σενάριο θέλει το καθεστώς Ερντογάν να προσπαθήσει να διεθνοποιήσει – άγνωστο τίνι τρόπω – την αβάσιμη θέση της περί αποστρατικοποίησης των νησιών, όπως την έχει διατυπώσει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας χωρίς να ακολουθεί την τακτική της ρητορικής της όξυνσης, φροντίζοντας, όμως, παράλληλα να δείχνει όπου και όποτε χρειαστεί ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη – πάντα με στοιχεία - καμία παράλογη απαίτηση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιδράσουν και επί του πεδίου αν αυτό χρειαστεί όπως δείχνουν καθημερινά με την αντίδρασή τους στις προκλητικές και επικίνδυνες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για θερμό επεισόδιο

Είναι εμφανές πως ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην φωτιά τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις όσο και με μια σειρά προκλητικών κινήσεων. Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να επιμένει σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ακολουθεί στις 23-24 Ιουνίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία με όλους να περιμένουν τη στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν. Οι παραπάνω ημερομηνίες θέτουν σε κόκκινο συναγερμό τις ελληνικές αρχές για παν ενδεχόμενο…

Σχετικές ειδήσεις