ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: «Βλέπει» Eurofighter από την Αγγλία αντί για F-16 από τις ΗΠΑ - Το «plan B» του Ερντογάν

Τουρκία: «Βλέπει» Eurofighter από την Αγγλία αντί για F-16 από τις ΗΠΑ - Το «plan B» του Ερντογάν
Σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται εν τέλει να δώσει το πράσινο φως για τουρκικά F-16.
AP

Στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon είναι πιθανό πως θα «στραφεί» η τουρκική κυβέρνηση εάν το αίτημα αγοράς νέων F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων δεν γίνει αποδεκτό, σύμφωνα με το MiddleEastEye που επικαλείται τουρκικές πηγές.

Όπως αναφέρει το MiddleEastEye, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον, για ακριβώς αυτό το θέμα.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», παρουσιάζεται να δηλώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye.

Σημειώνεται πως πριν από μόλις δυο ημέρες, είχε δημοσιευτεί μάλιστα και στην φιλοκυβερνητική τουρκική DailySabah ένα άρθρο γνώμης για ακριβώς το ίδιο θέμα, το οποίο και τιτλοφορείτο ως «Αντί να περιμένει για τα F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αγοράσει Eurofighter Typhoon».

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται εν τέλει να δώσει το πράσινο φως για τουρκικά F-16, μετά τις επόμενες τουρκικές εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως, για να πωληθούν Eurofighter στην Τουρκία, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν, πέρα από τους Βρετανούς (οι οποίοι έχουν εν τω μεταξύ, τους περασμένους μήνες, άρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία), και οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Πηγή: ΣΚΑΪ