ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Με Γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα ενισχύεται η Εθνική Φρουρά (vid)

Κύπρος: Με Γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα ενισχύεται η Εθνική Φρουρά
Τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν τα 11 ρωσικά Mi35
ALPHA CYPRUS

Η Εθνική φρουρά της Κύπρου θα ενισχυθεί σύντομα με 12 υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα, τα οποία θα φθάσουν στο νησί μέσα στην επόμενη τριετία

Την αγορά των γαλλικών ελικοπτέρων αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Πολίτης". Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σύντομα, ώστε να αρχίσει και η εκπαίδευση των πιλότων της κυπριακής πολεμικής αεροπορίας.

Τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν τα 11 ρωσικά Mi35, λόγω του κόστους συντήρησης από την μια, αλλά και της απόφασης για τερματισμό της αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης, αποδεσμεύτηκαν σε κλειστή συνεδρία από την Επιτροπή Άμυνας τα πρώτα 53 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 140 τα οποία θα χρειαστούν για την αγορά τους.

Η συμφωνία του Υπουργείου Άμυνας με την εταιρία Airbus Helicopters, αφορά σε πρώτη φάση την αγορά έξι ελικοπτέρων ελαφρού τύπου H145M, τα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων στην υπηρεσία του γαλλικού, του γερμανικού, του σουηδικού και του αμερικανικού στρατού.

Τα H145M μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 10 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων και οι χειριστές των όπλων.

Στην περίμετρο διαθέτουν αλεξίσφαιρα παράθυρα υψηλής αντοχής, τα οποία δίνουν τη μέγιστη ορατότητα σε όλο το πλήρωμα, μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο τραυματισμού από το χτύπημα βλημάτων.

Διαθέτουν τρία όπλα. Πυραυλικό σύστημα 70 χιλιοστών, πολυβόλο 12 χιλιοστών και κανόνι 20 χιλιοστών. Έχουν μάλιστα στη διάθεση τους και ηλεκτροοπτικό σύστημα (EOS) για αναγνώριση στόχων και βολές με την βοήθεια λέιζερ.

Έχουν επίσης μεγάλες ικανότητες μέσα στο σκοτάδι, με κάμερες νυχτερινής όρασης, ενώ με γεμάτες δεξαμενές καυσίμων μπορούν να μείνουν στον αέρα για 3μιση ώρες.

Με όλο τους τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 240 χιλιομέτρων, ενώ θεωρούνται από τα πιο ευέλικτα στο είδος τους. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα αναμένεται να αναλάβουν σημαντικό ρόλο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα μάλιστα με την κατασκευάστρια εταιρία είναι εξοπλισμένα με πομπούς εντοπισμού και τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ καιρού, τα οποία καθιστούν ικανά πάνω από τη θάλασσα.

Μεταξύ άλλων έχει την δυνατότητα επιτήρησης της θαλάσσιας ζώνης, σε στρατιωτικές αποστολές, αλλά και σε περιπτώσεις, αντιτρομοκρατίας, έρευνας και διάσωσης ναυαγών, και παροχής ιατρικής βοήθειας σε πλοίο.

Ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν να επιστρατευτούν και για κατάσβεση πυρκαγιών. Aντιπροσωπία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, υπό τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου, Ανδρέα Λουκά, είδαν τα ελικόπτερα από κοντά την περασμένη βδομάδα στον εκθεσιακό πάρκο της Βιλπέντ λίγο έξω από το Παρίσι, στο πλαίσιο της διεθνούς στρατιωτικής έκθεσης «EUROSATORY 2022».