ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία με τη δήλωσή του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία με τη δήλωσή του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για όσα θα περιλαμβάνονται στο νέο στρατηγικό δόγμα της βορειοατλαντικής συμμαχίας που αναμένεται να υιοθετηθεί.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου» δύο, δηλαδή, τομέων στα οποία η Τουρκία έχει επιχειρήσει με ένταση το τελευταίο διάστημα να προβάλει τις ανιστόρητες θέσεις της.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα «φωτογραφίζοντας την Τουρκία ότι στο ΝΑΤΟ «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θα περιλαμβάνεται, τέλος, και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας», ένας τομέας στον οποίο η Τουρκία δεν επιδεικνύει και τις καλύτερες επιδόσεις.

Έτοιμη για όλα η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Εντωμεταξύ η Αθήνα παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό που την απασχολεί είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το ζητούμενο είναι εάν ο Ερντογάν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (29/06) το απόγευμα,ή αν θα επιλέξει να μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις και πηγαίνει στη Μαδρίτη με στόχο μια δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το μήνυμα στην Τουρκία

Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας.

Σχετικές ειδήσεις