ΕΘΝΙΚΑ

Κορβέτες: Οι Belh@rra δείχνουν το δρόμο - Έρχονται «φορτωμένες» οι φρεγάτες πριν το 2025

Κορβέτες: Οι Belh@rra δείχνουν το δρόμο - Έρχονται «φορτωμένες» οι φρεγάτες πριν το 2025

Υλοποιείται βήμα προς βήμα το όραμα του ΓΕΝ – Το 2026 η Ελλάδα θα διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους και πανίσχυρους στόλους παγκοσμίως - Προχωρά ταχύτατα η κατασκευή των φρεγατών Belh@rra – Στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση για τις κορβέτες

«Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» πλέει το Πολεμικό μας Ναυτικό για τον εκσυγχρονισμό του και την απόκτηση νέων πλοίων που θα ενισχύσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική του ισχύ.

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου ο πρωθυπουργός παρέλαβε από τα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» την εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το πρόγραμμα των κορβετών, αλλά και το φάκελο με τις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO κλάσης ΥΔΡΑ.

Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης αναλυτικά την αξιολόγηση του Ναυτικού Επιτελείου για τα τρία επικρατέστερα πλοία και πλέον η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που θα αποφασίσει και τον τελικό νικητή που θα κερδίσει το πρόγραμμα των κορβετών.

Όπως τονίστηκε σαφώς από τον επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού, τα τρία πλοία, η γαλλική Gowind της Naval Group, η FCX-30(Doha) της Ιταλικής Fincantieri, αλλά και η Sigma 10514 της Ολλανδικής Damen καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία φανερώνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα για τις ιταλικές Doha, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι γαλλικές Gowind. Οι Ολλανδοί θα είναι τεράστια έκπληξη αν πάρουν τη «δουλειά».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, ζητώντας μάλιστα αναλυτικές λεπτομέρειες από τον Αρχηγό ΓΕΝ για το κάθε πλοίο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην τελική επιλογή, με τον ίδιο να πιστώνεται την άριστη συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ προχώρησε σε ενημέρωση του πρωθυπουργού και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ η οποία επίσης έχει αποφασιστεί να προχωρήσει ταχύτατα. Φαβορί για να επικρατήσει φέρεται να είναι η Γερμανική κοινοπραξία της KMS-Thales Netherlands.

Πριν το 2025 οι Belh@rra

Στους ταχύτατους ρυθμούς που δούλεψε το Πολεμικό Ναυτικό και η ΓΔΑΕΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις για τις φρεγάτες Belh@rra, φαίνεται πως συνεχίζει και η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group.

Οι πληροφορίες και οι εικόνες που έρχονται από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία προκαλούν απόλυτη ικανοποίηση στο ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας, με την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra να είναι ήδη στα σκαριά. Η κορυφαία φρεγάτα παγκοσμίως αποκτά πλέον μορφή, με τους Γάλλους της Naval Group να έχουν ως στόχο να παραδώσουν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό την πρώτη Belh@rra ΗΝ ακόμα και πριν το 2025 και τις άλλες δύο το 2026. Μάλιστα, με τις εργασίες να «τρέχουν» εκτιμάται ότι η παράδοση της πρώτης ελληνικής Belh@rra μπορεί να γίνει και νωρίτερα απ' ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Πότε; Πιθανότατα το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Δηλαδή, σε δύο και κάτι χρόνια από τώρα η πρώτη φρεγάτα Belh@rra με την ελληνική σημαία στην πλώρη της θα μπαίνει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Θυμίζουμε πως το να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο, το τρίτο και το πέμπτο πλοίο που θα βγει από την γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Naval Group δεν ήταν απλή υπόθεση, με την Αθήνα ωστόσο να διαμηνύει στη γαλλική πλευρά πως θέλει άμεσα τις φρεγάτες στην Ελλάδα, έστω κι αν δεν είναι πλήρως ελληνικής διαμόρφωσης και έχουν ορισμένες διαφορές. Η Γαλλία, αν και εξέφρασε λογική δυσφορία, τελικά δέχτηκε να δώσει τρία από τα πρώτα πέντε πλοία της στην Ελλάδα.

Πότε θα λάβουν πλήρως την ελληνική διαμόρφωση; οι δύο πρώτες Belh@rra γαλλικής διαμόρφωσης που θα παραλάβει το Πολεμικό μας Ναυτικό, στην πρώτη τους ακινησία, στον πρώτο τους έλεγχο στα ελληνικά ναυπηγεία που θα πραγματοποιηθεί το 2027, θα λάβουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και προσθήκες οπλισμού, παίρνοντας πλήρως την ελληνική διαμόρφωση που κυριολεκτικά ζηλεύουν και οι Γάλλοι.

Άρα, το 2027, σε μόλις 5 χρόνια από σήμερα, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα διαθέτει τρεις πανίσχυρες ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra, με συνολικά 96 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πανίσχυρα ραντάρ Sea Fire και κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, ικανό να ελέγχει πλήρως το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναμόρφωση του Πολεμικού μας Ναυτικού πλέον παίρνει «σάρκα και οστά», με τον ελληνικό Στόλο να περνά στη νέα εποχή και να γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας υπερσύγχρονα πλοία, με βαρύτατο οπλισμό και εξαιρετικές δυνατότητες στην Αεράμυνα περιοχής, στον ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαιώνει πως ξέρει να κάνει τις ορθότερες επιλογές πλοίων και οπλικών συστημάτων. Επιλογές με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού Στόλου και τίποτε πάνω από αυτό.