ΕΘΝΙΚΑ

Ισραηλινός καθηγητής: Αθήνα – Ιερουσαλήμ - Λευκωσία να προετοιμαστούν για πόλεμο

Ισραηλινός καθηγητής: Αθήνα – Ιερουσαλήμ - Λευκωσία να προετοιμαστούν για πόλεμο
Εικασίες για πόλεμο από Ισραηλινό καθηγητή

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν εντείνει σημαντικά τις πολιτικές, ενεργειακές και στρατιωτικές σχέσεις τους

Δεν είναι λίγες οι συνεδριάσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Οι τρείς χώρες συντονίζουν τις ενεργειακές τους πολιτικές, ιδιαίτερα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ίδρυσαν το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Έτσι δημιουργήθηκε μια «πλατφόρμα» περιφερειακής συνεργασίας για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό καθηγητή Εφραίμ Ινμπάρ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια (JISS).

Προετοιμασία για πόλεμο

Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη που ανήκουν στη γραμμή Αθήνας – Ιερουσαλήμ - Λευκωσίας θα πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο χωρίς αυταπάτες και οι εσωτερικές ευθυγραμμιστικές σχέσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για συμμαχία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι το πρότυπο και το δόγμα της αυτοδυναμίας του. Κάθε κράτος πρέπει να επενδύσει στην άμυνα και να ενισχύσει τις δικές του στρατιωτικές δυνατότητες και την αποτροπή. Η αδυναμία πάντα προκαλεί επιθετικότητα.

Η εφαρμογή αυτής της ατζέντας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εθνική ασφάλεια για την ευθυγράμμιση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να την προωθήσουν ενεργά. Επιπλέον, θα μπορούσε να προσφέρει μια μικρή σταθερότητα σε μια κακή γειτονιά. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ, οι ιδρυτικοί λίθοι του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να δείξουν το δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο.