ΕΘΝΙΚΑ

Ο Γκρούεφσκι επαναφέρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Γκρούεφσκι επαναφέρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Το αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επαναφέρει με επιστολή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μαΐου.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν περιλαμβάνονται ζητήματα διεύρυνσης. Επίσης, σημειώνει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη, αφού συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, κυρίως στην αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν, και έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας.

«Ως εκ τούτου», τονίζει, «πιστεύω ότι η συμπερίληψη του αιτήματός μας για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου θα αποτελούσε λογική απόρροια του έργου που επιτελέστηκε από τη Δημοκρατία της "Μακεδονίας" και επιβράβευση των προσπαθειών και προσδοκιών μας».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπενθυμίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για τη σύνοδο του Βουκουρεστίου και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο κ. Γκρούεφσκι εκφράζει την πεποίθησή του ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, που θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.