ΕΘΝΙΚΑ

Πρόκληση εκτός ορίων από τον Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός Τούρκοι θα φτάσουν κολυμπώντας στο Καστελόριζο

Πρόκληση εκτός ορίων από τον Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός Τούρκοι θα φτάσουν κολυμπώντας στο Καστελόριζο
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ξεπέρασε τα όρια απειλώντας ευθέως το Καστελόριζο
AP PHOTO

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ξεπέρασε τα όρια απειλώντας ευθέως το Καστελόριζο

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απειλώντας ευθέως το Καστελόριζο με «απόβαση» Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο Καστελόριζο από το βήμα του συνεδρίου των Τούρκων πρεσβευτών από το οποίο είχε εκτοξεύσει απειλές και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μεσημέρι της Δευτέρας (08/08).

Αρχικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σχολίασε ειρωνικά την απόσταση των 1.950 μέτρων, όπως είπε, που βρίσκεται από τις ακτές της χώρας του το Καστελόριζο για να προσθέσει στη συνέχεια ότι θα μπορούσαν να κολυμπήσουν μέχρι το ελληνικό νησί μαθητές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών.

Με αφορμή, μάλιστα, δηλώσεις Έλληνα υπουργού τον οποίο δεν κατονόμασε και ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν (σ.σ. στο Καστελόριζο)», ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «αν θέλει ο Θεός μπορεί να φτάσουν Τούρκοι στρατιωτικοί κολυμπώντας στο Καστελόριζο» σε μια ασυνήθιστη για υπουργό Άμυνας δήλωση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ αναφέρθηκε, όπως και ο Τσαβούσογλου, στα «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική»!

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες απειλές είχε εκστομίσει ο Ακάρ και τον Δεκέμβριο του 2022 προβάλλοντας και βίντεο στο οποίο Τούρκοι κομάντο υποτίθεται ότι διένυαν απόσταση 1.950 μέτρων και έκαναν απόβαση σε βραχονησίδα. Όπως, όμως, είχε αποκαλυφθεί η βραχονησίδα ήταν στον Βόσπορο, κοντά στην τουρκική ναυτική ακαδημία, εκατοντάδες μίλια μακριά από το Καστελλόριζο.

Τότε ήταν που ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στον Τούρκο ομόλογό του, «ελάτε και κολυμπώντας αφού το δηλώνετε».

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τόσο ο Χουλουσί Ακάρ όσο και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν καλά πως το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι φρούριο ενώ ο μεγάλος τους φόβος είναι τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που έχουν στο στόχαστρο τους κάθε μονάδα επιφάνειας που φέρει σημαία με την ημισέληνο.

Ξεκινά το Abdulhamid Han

Η δήλωση Ακάρ ήρθε λίγη ώρα πριν το σόου που ετοιμάζεται να στήσει η Τουρκία για τον απόπλου από το λιμάνι της Taşucu της Μερσίνης του ερευνητικού σκάφους Abdulhamid Han

Τον απόπλου του θηριώδους τουρκικού ερευνητικού ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας προκλητικά πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποπλεύσει το 4ο γεωτρύπανό μας, το Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Πού θα κινηθεί το Abdulhamid Han

Κατά την ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκάλυψε την περιοχή στην οποία θα κινηθεί το Abdulhamid Han, με τον σταθμό της Αττάλειας να ετοιμάζει NAVTEX είτε για την Κύπρο είτε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είχε κινηθεί πριν δύο χρόνια το Oruc Reis.

Αν πάει στην κυπριακή ΑΟΖ, το πιθανότερο είναι να πάει στο οικόπεδο 6 όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τα κοιτάσματα που βρίσκονται εκεί. Άλλωστε, το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, μιας και θεωρεί τμήμα του ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στο νότιο κομμάτι του οικοπέδου έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι εταιρείες ENI/TOTAL και έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά επίσης την Κύπρο, με το τουρκικό ερευνητικό να κινείται προς τον κόλπο της Αμμοχώστου, με την Κυπριακή Προεδρία να καλείται τότε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διπλωματικά, κοινοποιώντας προς τους Συμμάχους τις πρακτικές του καθεστώτος.

Στο τρίτο και πιο περίπλοκο σενάριο, το Abdulhamid Han θα κινηθεί προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου το 2020 είχε εισέλθει και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, δοκιμάζοντας την υπομονή, την ανοχή και τις αντιδράσεις της Αθήνας. Αν η Τουρκία θελήσει να προχωρήσει σε ακραία κλιμάκωση, τότε το Abdulhamid Han θα επιχειρήσει να σπάσει την ελληνική «κόκκινη γραμμή». Ποια είναι αυτή; Ο 28ος Μεσημβρινός, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας.

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

Τι θα γίνει λοιπόν αν το Abdulhamid Han περάσει τον 28ο Μεσημβρινό; Για την Ελλάδα θα αποτελέσει ευθεία απειλή και αιτία πολέμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση τουρκικού σκάφους στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού και είναι έτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει.

Πώς θα απαντήσει; Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», αυτή τη φορά δεν θα είμαστε τόσο ελαστικοί όσο το 2020 και υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για να κοπεί ο «τσαμπουκάς» των Τούρκων πριν καν εκδηλωθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ανοίξουμε πυρ, υπάρχουν διάφορα στάδια αντίδρασης που προφανώς εξαρτώνται και από τις κινήσεις του αντιπάλου.

Το βέβαιο είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες για αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, όπου κι αν εκδηλωθεί. Αν ο Ερντογάν θελήσει να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», δεν θα τον αφήσουμε προφανώς να εκδηλώσει την τρέλα του. Θα λάβει άμεση και δυναμική απάντηση και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένει. Γιατί αν νομίζει ο «σουλτάνος» ότι θα κάνει κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία και ξεσκέπαστα κανόνια, μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει καλά.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και επικίνδυνες. Η Ελλάδα είναι σε διπλωματική εγρήγορση και συνεχή επικοινωνία με συμμαχικές χώρες, ιδιαίτερα της περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που βλέπουν και πάλι τον μόνο ταραξία της «γειτονιάς» να απειλεί και πάλι την ειρήνη.

Αυτό όμως που αξίζει να επισημάνουμε μια ακόμη φορά είναι ένα, «είμαστε έτοιμοι για κάθε απόπειρα κλιμάκωσης από τους Τούρκους. Αν τραβήξουν τον σχοινί θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει, είτε διπλωματικά είτε επί του πεδίου», τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».