ΕΘΝΙΚΑ

ΓΕΕΘΑ: Σπουδαία διάκριση! Πρώτη θέση σε διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών για τους κομάντο της ΔΕΠ

ΓΕΕΘΑ: Σπουδαία διάκριση! Πρώτη θέση σε διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών για τους κομάντο της ΔΕΠ
Facebook/U.S. Army Europe and Africa

Κατέκτησαν την πρώτη και την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 36 ομάδες από 18 χώρες στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών.

Όταν το 2020 το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωνε την αυτονόμηση των Ελλήνων κομάντο μέσω της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, υπό τη σκέπη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λίγοι μπορούσαν να διακρίνουν τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε η κίνηση.

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, πριν καν συμπληρώσει 6 μήνες «ζωής», ο οργανισμός που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων, κέρδισε την εξαιρετικά απαιτητική αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters, την ένταξή τους στις κορυφαίες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Πλέον οι διακρίσεις είναι αλλεπάλληλες για τους επίλεκτους των Ενόπλων Δυνάμεων, που δρώντας πια σε ένα ευέλικτο σχήμα διοίκησης, οργανωμένου στα πρότυπα ειδικών δυνάμεων χωρών με σημαντική παράδοση στις Ειδικές Επιχειρήσεις, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και κυρίως με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στη «φωλιά» των Ελλήνων κομάντο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο είναι εμφανής σε κάθε παρουσία σε εθνικές οι διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δικαιώνοντας την απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Η νέα διάκριση για τους Έλληνες κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ ήρθε στη Γερμανία. Δυο ομάδες (ζεύγη) ελευθέρων σκοπευτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», κατέκτησαν την πρώτη και την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 36 ομάδες από 18 χώρες.

Δείτε την gallery:

Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 1-11 Αυγούστου στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

  • Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας,
  • Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες,
  • Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο και
  • Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 36 ομάδες από τις εξής χώρες: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.
Σκοπός του ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους.

«Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον “European Best Sniper Team Competition 2022” συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, καθώς και την ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.