ΕΘΝΙΚΑ

Balkan Spirit 22: «Μπλόκο» των Ελλήνων κομάντο στα Βαλκάνια – Εντυπωσιακές εικόνες

Balkan Spirit 22: «Μπλόκο» των Ελλήνων κομάντο στα Βαλκάνια – Εντυπωσιακές εικόνες
Ελληνικά F-16 πετούν πάνω από την πόλη των Σκοπίων
INTIME

Ένοπλες Δυνάμεις: Η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας και στη νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων.

Η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τα τελευταία 24ωρα στην Αίγυπτο και οι εξαιρετικά σημαντικές επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της πανίσχυρης αφρικανικής χώρας, προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το καθεστώς Ερντογάν βλέπει τη μία μετά την άλλη τις χώρες του αραβικού κόσμου να γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία και να τείνουν χείρα φιλίας στη χώρα μας με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της χώρας μας δεν σταματούν εκεί. Με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών, η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας και στη νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων, ως ανάχωμα στις νέο-οθωμανικές βλέψεις των Τούρκων.

Έχοντας τον πιο ισχυρό, αλλά και πιο ποιοτικό στρατό σε ολόκληρη τη Χερσόνησο, η Αθήνα ενδυναμώνει σταθερά και αποφασιστικά ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως χώρα που εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία σε αυτή τη σημαντικότατη περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «BALKAN SPIRIT – 22», στην Στρατιωτική Βάση Tsrancha Training Complex στην Βουλγαρία, με την συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Η «BALKAN SPIRIT – 22», στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 9 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αποσκοπούσε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Kατά την διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως παρακάτω:

● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης

● Ορεινού αγώνα

● Άλματα στατικού ιμάντα

● Ελεύθερη πτώση

● Τελική Άσκηση (Final Training Exercise – FTX) με τακτικό σενάριο

Την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στην οποία συμμετείχε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, καθώς και εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών.

Η «BALKAN SPIRIT – 22» αποτελεί συνέχεια της «SALAMIS STORM – 18» που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και της «NEPTUNE STRIKE – 19» στη Ρουμανία και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: