ΕΘΝΙΚΑ

Στον Έβρο την Τρίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος – Οι άξονες του σχεδίου «Ακρίτας»

Στον Έβρο την Τρίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος – Οι άξονες του σχεδίου «Ακρίτας»
Η επέκταση του φράκτη στον Έβρο είναι ένας από τους άξονες του σχεδίου
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Έβρο όπου θα ενημερωθεί για το σχέδιο «Ακρίτας» και την επέκταση του φράκτη στα σύνορα.

Στον Έβρο θα βρεθεί την Τρίτη (6/9) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία. Μαζί του θα είναι και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων, για το σχέδιο «Ακρίτας» και για την επέκταση του φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία.

Σκοπός της επίσκεψης στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη βαρύτητα στη φύλαξη των συνόρων αλλά και για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις ενέργειες των αρμόδιων Αρχών για την εφαρμογή του σχεδίου «Ακρίτας».

«Αν η Αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της, μόνο τον Αύγουστο θα είχαν εισέλθει στη χώρα πάνω από 35.000 παράτυποι μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζοντας πως η κατασκευή επιπλέον 140 χιλιομέτρων φράκτη που θα προστεθούν στα υπάρχοντα 37,5 χιλιόμετρα, είναι ένα ακόμα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου Ακρίτας

  • επέκταση του φράκτη στον Έβρο μέχρι 140km, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή,
  • ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μας και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων,
  • αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα,
  • ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να αρχίσει την περιοδεία του από το περιφερειακό κέντρο του αεροδρομίου ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Φέρες για την παραλαβή 5 οχημάτων για τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων. Εκεί θα συναντήσει τις ειδικές ομάδες της ΕΛΑΣ, τα στελέχη, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και άλλους φορείς της περιοχής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα προχωρήσει σε δηλώσεις από τον Πόρο ενώ θα επισκεφθεί το Φυλάκιο 126, τόπο από τον οποίο θα αρχίσει η νέα επέκταση του Φράκτη. Τέλος, αναμένεται να επισκεφθεί και τη νησίδα του Έβρου στην οποία βρέθηκαν τελικά οι 38 μετανάστες.