ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Η ώρα των F-16 Viper – Οι φονικές «οχιές» μπαίνουν στη φαρέτρα της HAF

Πολεμική Αεροπορία: Η ώρα των F-16 Viper – Οι φονικές «οχιές» μπαίνουν στη φαρέτρα της HAF

Πολεμική Αεροπορία: Ο εφιάλτης των Τούρκων είναι εδώ – Τα πρώτα F-16 Viper αναλαμβάνουν και επίσημα υπηρεσία – Τη Δευτέρα στην Τανάγρα η τελετή υποδοχής των δύο πρώτων «οχιών» - Θα φύγουν άμεσα για τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενταχθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Ακόμα μια σπουδαία μέρα για την Πολεμική μας Αεροπορία θα είναι η Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, με τα ελληνικά φτερά να ενισχύονται και να στέλνουν μήνυμα κυριαρχίας στην περιοχή, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και τις απειλές.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως η HAF γυρίζει σελίδα εκσυγχρονίζοντας σχεδόν το σύνολο του Στόλου της. Δεν μιλάμε μόνο για την αγορά των κορυφαίων αεροσκαφών της Δύσης, των γαλλικών Rafale και των αμερικανικών F-35 που θα οδηγήσουν τα ελληνικά φτερά στη νέα εποχή. Η Πολεμική Αεροπορία «τρέχει» εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα για την αναβάθμιση των μαχητικών που ήδη έχουμε στη φαρέτρα μας.

Ο εκσυγχρονισμός 83 F-16 Block 52+ στο επίπεδο Viper είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα κυλούν εντός χρονοδιαγράμματος. Το μεσημέρι της Δευτέρας (12/09), η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει επίσημα στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.

Μετά την τελετή, στην οποία στο Newsbomb.gr θα δώσει το «παρών» μεταφέροντας τις πρώτες εικόνες από τα καλύτερα F-16 παγκοσμίως, τα μαχητικά θα απογειωθούν για την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στις ελληνικές «οχιές».

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και θα πετά για την Κρήτη όπου θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, 18 αεροσκάφη. Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Η άφιξή του στη χώρα μας αναμένεται πιθανότητα τον Δεκέμβριο.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ F-16 VIPER:

Το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναβαθμίστηκε σε Viper είχε απογειωθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2021 από την 114 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Τέξας και την Βάση της Lockheed Martin για να εξελιχθεί στην πρώτη ελληνική «οχιά», που με βάση αυτή θα κατασκευάζονταν και τα υπόλοιπα 82 ελληνικά F-16 bLOCK 52+.

Το Newsbomb.gr είχε βρεθεί εκείνη την πολύ σημαντική μέρα στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και είχε καταγράψει την απογείωση του ελληνικού Viper για τις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: