ΕΘΝΙΚΑ

Φρ. Φράγκος: Nα έχουμε το νου μας – Ο Ερντογάν αναζητά νομιμοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείαςς

Φρ. Φράγκος: Nα έχουμε το νου μας – Ο Ερντογάν αναζητά νομιμοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείαςς

Τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής των Τούρκων εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Φράγκος Φραγκούλης, στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Ο στρατηγός μιλώντας στις «Συνδέσεις» ανέφερε ότι τον προβληματίζει το σημερινό Συμβούλιο Ασφαλείας, από το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θα αναζητήσει επιπλέον εξουσιοδότηση για τις όποιες ενέργειες αποφασίσει να κάνει.

Οι Τούρκοι, όπως είπε, έχουν κλιμακώσει πράγματι με τη ρητορική τους. Μιλώντας για την κρίση των Ιμίων, υπενθύμισε ότι η Τανσού Τσιλέρ ενήργησε αυτόνομα. «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έγινε ποτέ Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ισμαήλ Χακί Καρανταγί βρισκόταν στο ραντάρ στον Όλυμπο της Προύσας, και επειδή η Τανσού Τσιλέρ είχε σοβαρά προβλήματα με τον σύζυγό της, ο οποίος κατηγορείτο για εμπόριο πυρηνικών υλικών, δημιούργησε τότε εκείνη η κρίση».

Ο Ερντογάν λειτουργεί απολυταρχικά

Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ενόψει των αμφίρροπων εκλογών τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε το νου μας. Να δούμε τι θα αποφασίσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και που μας οδηγούν». Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, που όπως είπε «λειτουργεί αυταρχικά και απολυταρχικά» τόνισε ότι «θέλει να έχει την εξουσιοδότηση των ανθρώπων στο Συμβούλιου Ασφαλείας».

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους κινδύνους που διατρέχουμε λόγω της έντασης που προκαλεί η Τουρκία υποστήριξε ότι πρέπει «να είμαστε σε εγρήγορση».

Όσον αφορά το γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί για την Τουρκία, δήλωσε ότι o Eρντογάν αισθάνεται ότι πανταχόθεν οι Αμερικανοί τους περισφίγγουν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, «στις 21 Σεπτεμβρίου η βοηθός υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Celeste Wallander μετέβη στο Ερμπίλ την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο Ιράκ και υπέγραψε νέα συμφωνία με τον υπουργό Υπεύθυνο για θέματα Πεσμεργκά (οι μαχητές του Ιράκ) για την αντιμετώπιση του ISIS όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία. Αυτό συνεπάγεται ότι ενοχλούνται διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παρουσία των Αμερικανών δεν τους επιτρέπει να προβούν σε οποιεσδήποτε πράξεις εντυπωσιασμού.

Όταν, μάλιστα και ο ίδιος ο Πούτιν τους είπε ότι ξεχάστε την βόρεια Συρία». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η αντίδραση του εναντίον της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ