ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα σε Ερντογάν από Ελλάδα - ΗΠΑ: Αεροπλανοφόρο στην Κρήτη, δήλωση πρεσβείας και επαφές Χαρδαλιά

Μήνυμα σε Ερντογάν από Ελλάδα - ΗΠΑ: Αεροπλανοφόρο στην Κρήτη, δήλωση πρεσβείας και επαφές Χαρδαλιά

Η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται πλέον σαφώς τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας – Απόλυτη εμπιστοσύνη στη συμμαχία με την Ελλάδα και ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυσή της.

Συνεχή βήματα προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος κάνει η Χώρα μας, όχι μόνο με στοχευμένες κινήσεις στα εξοπλιστικά, αλλά δημιουργώντας έναν πανίσχυρο άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα απαντά με ετοιμότητα επί του πεδίου, αλλά και ενίσχυση των συνεργασιών με χώρες - «κλειδιά» στη διπλωματική σκακιέρα. Η πανίσχυρη Αίγυπτος, το καθοριστικό Ισραήλ, αλλά και οι πυρηνικές δυνάμεις Γαλλία και ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Μπορεί η Τουρκία να επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα σε λεονταρισμούς και να εξαπολύει απειλές, ωστόσο, είναι προφανές πως οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με δυνάμεις που διαθέτουν πανίσχυρους στρατούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή.

Δεν είναι πλέον μόνο είναι οι Γάλλοι που στηρίζουν σχεδόν πλήρως τη χώρα μας. Οι Αμερικανοί διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τη λυκοφιλία Ερντογάν – Πούτιν.

Η παρουσία του θηριώδους αμερικανικού αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Σούδα προκαλεί νευρικό κλονισμό στον Ταγίπ Ερντογάν, που φέρεται να σχεδιάζει τρόπους επίθεσης στην πανέτοιμη για αντίδραση Ελλάδα. Η παρουσία του συμβόλου της στρατιωτικής ισχύος της Αμερικής στον ναύσταθμο της Σούδας αποτελεί σαφέστατα μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας.

Οι σημαντικές επαφές Χαρδαλιά στις ΗΠΑ

Οι μακροχρόνιοι και ισχυροί ιστορικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίοι εκπορεύονται από τη δυτική τους κληρονομιά, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων που αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλαπλούς τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υφυπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Χαρδαλιάς με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Dereck J. Hogan, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Χαρδαλιάς και ο D. Hogan υπογράμμισαν τη στενή συμμαχική και εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών.

Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ενίσχυση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ ενώ έμφαση δόθηκε στη χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας καθώς και στη στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ο οποίος όχι μόνο έχει αποδειχθεί κρίσιμος στην παροχή υποστήριξης στο ΝΑΤΟ, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αναδείχθηκε σε βασικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις εξελίξεις στη Λιβύη και στο ζήτημα του παράνομου νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων καθώς και στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, στο πλαίσιο των επαφών με την ελληνική ομογένεια, παρέθεσε δείπνο εργασίας στον πρόεδρο του American Hellenic Institute Nick Lariggakis, με τον οποίο συζήτησαν για τις τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου και τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία και συμβολή του στην ισχυροποίηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ.

Αμερικανική πρεσβεία: Ισχυρότεροι από ποτέ οι αμυντικοί δεσμοί Ελλάδας - ΗΠΑ

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George H.W. Bush» που κατέπλευσε στη νατοϊκή προβλήτα στον κόλπο της Σούδας, καλωσορίζει με μήνυμά της μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήνυμα, η αμερικανική πρεσβεία υπογραμμίζει πως οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ και διαμηνύει ότι η διμερής εταιρική σχέση τους ενισχύει το ΝΑΤΟ και καθιστά την περιοχή πιο ασφαλή.

Σημειώνεται, πως στην ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας παρατίθεται και η ανακοίνωση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική (Έκτος Στόλος των ΗΠΑ) για τη χθεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του εροπλανοφόρου George H.W. Bush στον κόλπο της Σούδας. Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη στο λιμάνι παρέχει την ευκαιρία να ενισχυθεί περαιτέρω η διαρκής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και να δοθεί η ευκαιρία στο ναυτικό του «George H.W. Bush» να γνωρίσει τον πολιτισμό του συμμαχικού έθνους.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».

Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει στα Χανιά έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ασφαλώς και η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη Δύση και την βορειοατλαντική Συμμαχία, όμως, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια και απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, στρέφεται και εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, με την Ουάσινγκτον να αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνος είναι ο Ερντογάν και η πολιτική του. Είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεών της και να πάρει στο πλευρό της υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας έναν σύμμαχο με αταλάντευτες θέσεις, πολιτική πυγμή και στρατιωτική ισχύ που ενισχύεται συνεχώς.