ΕΘΝΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και την άσκηση Kararlilik 22 που βρίσκεται σε εξέλιξη, την εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν και το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις εξελίξεις από τις ΗΠΑ για την απόκτηση νέων F-16 από τους Τούρκους, συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στις 17:00, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι γνωστός για την τακτική των ίσων αποστάσεων ακόμη και σε πρόδηλες περιπτώσεις απειλών και παραβιάσεων από μέρους της γείτονος.

Αύριο, ο υπουργός Άμυνας θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το ΚΥΣΕΑ

Με την Τουρκία πλέον να έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις λόγω και έργω, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πραγματοποιήσουν μια αποτίμηση όλων των τελευταίων εξελίξεων, αναλύοντας λεπτομερώς όλα τα δεδομένα. Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, οι ενέργειες επί του πεδίου και τα σενάρια ακραίας έντασης, θα τεθούν υπόψιν του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για άμεσες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι – σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας – να δοθούν αποφασιστικές απαντήσεις από όλες τις πλευρές, χωρίς δισταγμό και από το πρώτο λεπτό ενδεχόμενης κρίσης.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», η αντίδραση της χώρας μας κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κλιμακώσουν επί του πεδίου. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τη στρατιωτική ηγεσία να του αναλύσει πιθανά σενάρια που ενδεχομένως επιχειρήσει να εκτελέσει η Τουρκία στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάνω σε αυτά τα σενάρια, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέπτυξαν ενώπιον του πρωθυπουργού τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης. Όπως επισημαίνεται, οι απαντήσεις της χώρας μας περιλαμβάνουν έναν ευρύ και κλιμακούμενο φάσμα κινήσεων, ενώ είναι δεδομένο πως η χώρα μας μπορεί να χτυπήσει ακόμα κι αν η Τουρκία επιχειρήσει ένταση σε περισσότερα από ένα διαφορετικά σημεία. Για παράδειγμα, διπλή πρόκληση στον Έβρο και το Καστελλόριζο ή την Κρήτη.