ΕΘΝΙΚΑ

«Μαστίγιο και καρότο» από Ακάρ: Καλοδεχούμενοι οι Έλληνες διαπραγματευτές για νέες συζητήσεις

«Μαστίγιο και καρότο» από Ακάρ: Καλοδεχούμενοι οι Έλληνες διαπραγματευτές για νέες συζητήσεις

Πριν λίγες ώρες ο Ερντογάν απειλούσε ότι θα ρίξει στην Αθήνα βαλλιστικό πύραυλο, μόλις χθες επίσης ο Τσαβούσογλου απειλούσε με εμπόλεμη σύρραξη. Σήμερα ο Ακάρ μας καλεί σε διάλογο. 

Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» φαίνεται ότι ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα, με τον Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει σήμερα, μετά από το «μπαράζ» προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι «καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις».

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ακάρ.

Ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως «εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα». Βέβαια, πώς γίνεται αυτό όταν πραγματοποιούνται καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο και παράλληλα οι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν με πόλεμο, μόνο το τουρκικό καθεστώς το ξέρει.

«Υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον πρόεδρό μας και γίνεται εργασία “αποσυμπίεσης” για την αποφυγή κάποιας σύγκρουσης. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, είναι ξεκάθαρο», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς «υπάρχουν βαθιά ζητήματα».

«Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα. Κάποιοι φίλοι μας, κάποιοι από τους συμμάχους μας, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λένε να είμαστε υπέρ του διαλόγου, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Μην το λέτε σε μας αυτό. Εάν οι συνομιλητές μας μας πουν ότι ερχόμαστε αύριο, είναι καλοδεχούμενοι» τόνισε ο Ακάρ.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με το διάλογο γιατί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

«Γιατί έχουμε δίκιο» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλήγοντας: «Είμαστε δυνατοί για αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».