«Ξεσαλώνουν» οι Τούρκοι κατάσκοποι στην Ευρώπη - Στόχος και η Ελλάδα

Έγγραφα «φωτιά» για τη δράση των κατασκόπων της Τουρκίας σε Ευρωπαϊκό έδαφος
Κατασκοπεία
Απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας
pixabay
2'

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με την τουρκική κατασκοπευτική δράση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης -από το καλοκαίρι του 2022- τα οποία έχει στη διάθεσή του ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Monitor μαρτυρούν ότι Τούρκοι διπλωμάτες προσφεύγουν σε παράνομες πρακτικές συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι το «Nordic Monitor» έχει ασχοληθεί και με περιπτώσεις που, έμμεσα ή άμεσα, αφορούν και την Ελλάδα, ενώ ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ο οποίος ζει στη Σουηδία, έχει λάβει στη χώρα πολιτικό άσυλο από το 2016 όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκίνησε άνευ προηγουμένου καταστολή σ’ ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 από αυτά, και φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενούς τους.

Έγγραφα «φωτιά» για τη δράση των κατασκόπων σε Ευρωπαϊκό έδαφος

Σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα οι Τούρκοι πράκτορες έχουν βάλει στόχο -μεταξύ άλλων χωρών- και την Ελλάδα, ενώ η δραστηριότητά τους, μετά τα σκάνδαλα σε Ελβετία και Γερμανία έχει επεκταθεί τόσο στην Νορβηγία όσο και στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022, φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο». Εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ντοκουμέντο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία.

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν αναγνωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V θεωρείται κωδικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή