ΕΘΝΙΚΑ

Χουλουσί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται

Χουλουσί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία», είπε για να προκαλέσει ξανά την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αυτή τη φορά μέσω της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε αφενός ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο, αφετέρου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται. «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Χουλουσί Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.

Πάντως, την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.

Τη γραμμή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία». Μάλιστα, τα τουρκικά Μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».

Ο καθηγητής πανεπιστημίου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Οζγκιούρ Ορ, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε αυτόν εδώ τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στρατιωτικός αναλυτής ποιος είναι επιθετικός και ποιος επιχειρεί τις λύσεις των ζητημάτων με στρατιωτικό τρόπο. Όταν οι τεχνικοί μας επιχείρησαν να δείξουν τα σημεία των εξοπλισμών στα νησιά δεν έμεινε κενός χώρος στον χάρτη και γέμισε όλος. Το Αιγαίο έτσι δεν μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Η παρουσιάστρια του Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ, ανέφερε: «Μα ο λόγος της αποστρατιωτικοποίησής τους είναι συγκεκριμένος. Ο Ατατούρκ (Κεμάλ) επέμενε στο να είναι αποσταρτιωτικοποιημένα, διότι στις 15 Μαΐου του 1919 στην απόβαση της Σμύρνης ήρθαν απο εκείνα τα τρία νησιά. Από Λέσβο, Χίο και Σάμο».

Ανησυχία για τα F-16

«Θέλουμε τα F-16 δίχως περιοριστικούς όρους» δήλωσε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: «Στην πρόσφατη συνομιλία του πρόεδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της διοίκησης στο θέμα των F-16. Βέβαια εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Άρα και το Κογκρέσο πρέπει να έχει ένα θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Tο ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν περιμένουμε να έχει κάποια κατάληξη. Πρέπει να εγκριθεί και αυτό το νομοσχέδιο για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους σαν διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί . Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».

Σχετικές ειδήσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τσαβούσογλου: Επίλυση διαφωνιών με διπλωματία

«Παγώνει» το χαμόγελο του Τσαβούσογλου ο Μενέντεζ

Τσαβούσογλου: Να άρει το Ελσίνκι το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας