ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ

ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Στη νέα εποχή με υπερσύγχρονους εξομοιωτές Made in HAF

Πολεμική Αεροπορία: Στη νέα εποχή με υπερσύγχρονους εξομοιωτές Made in HAF

Εγκαίνια των Εγκαταστάσεων της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής - Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Ανδραβίδα και σας μεταφέρει τους εντυπωσιακούς εξομοιωτές που δημιούργησαν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας 

Ένα ισχυρότατο επιχείρημα για την άμυνα της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία αποτελεί σαφώς το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει ικανότατη Πολεμική Αεροπορία. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, εδράζεται στα καθημερινά αποτελέσματα του ακήρυχτου πολέμου πάνω από το Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και η χώρα μας απαντά με ταπεινωτικές αναχαιτίσεις.

Η ποιοτική διαφορά των Ελλήνων πιλότων ήταν πάντοτε εμφανής. Ακόμα και τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης δεν επηρέασαν το αξιόμαχο των ελληνικών «φτερών», που πλέον όμως κοιτούν στο μέλλον με στόχο την απόλυτη κυριαρχία στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Δεν θα μιλήσουμε όμως πάλι για την εξοπλιστική ενίσχυση, για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών, με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και πανίσχυρο οπλισμό. Θα σταθούμε όμως στην αεροπορική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της εθνικής αεροπορικής ισχύος.

Η Ελλάδα αποκτά πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη που απαιτούν άριστα εκπαιδευμένους χειριστές. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για μετεξέλιξη της αεροπορικής εκπαίδευσης στην Πολεμική Αεροπορία, με διαδικασίες προετοιμασίας χειριστών σε οικονομικότερη βάση και με καλύτερη αξιοποίηση μέσων και κονδυλίων.

Τεχνολογικό άλμα της HAF

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» να μην σταματούν εκεί και να οδηγούν την Πολεμική Αεροπορία στη νέα εποχή με τη δημιουργία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, η οποία ενσωματώνεται στο ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) με έδρα την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της νέας Μοίρας το πρωί της Δευτέρας 12/12, καταγράφοντας από κοντά τους 10 νέους τακτικούς εξομοιωτές αεροπορικού πολέμου, που όπως τονίζεται θα αλλάξουν καταλυτικά τα δεδομένα στην εκπαίδευση όχι μόνο των Ικάρων της HAF, αλλά και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και φυσικά των χειριστών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Στο ΓΕΕΘΑ και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας χαρακτηρίζουν τους νέους εξομοιωτές ως «τεχνολογικό άλμα» για την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι τονίζουμε πως κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία πλέον αποτελούν τη διοίκηση της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης.

Στην κύρια αίθουσα εκπαίδευσης έχουν τοποθετηθεί οι θέσεις για τους εκπαιδευόμενους. Αντικριστά και χωριζόμενοι από έναν τοίχο βρίσκονται οι δέκα εξομοιωτές στους οποίους κάθονται από την μία πλευρά όσοι βρίσκονται σε συμμαχικούς σχηματισμούς και στην άλλη οι «αντίπαλοι», ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις για ελεγκτές αεράμυνας, αλλά και για στελέχη ειδικών επιχειρήσεων οι οποίοι καθοδηγούν τους αεροπορούς. Είναι οι JTAC οι οποίοι συνομιλούν με τους ιπταμένους που μετέχουν στον σχηματισμό επίθεσης και τους κατευθύνουν με χειρουργικές κινήσεις προς τους στόχους.

Αυτό ακριβώς ήταν και το σενάριο που εξελίχθηκε κατά τα σημερινά εγκαίνια στην Ανδραβίδα, υπό το βλέμμα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου», με τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να εντυπωσιάζονται από τις δυνατότητες των εξομοιωτών, που όπως τόνισαν θα επιφέρουν πολλαπλά επιχειρησιακά οφέλη, όπως η οικονομία κλίμακος με κατακόρυφη μείωση του λειτουργικού κόστους, η σχεδόν ανέξοδη εκπαίδευση ολόκληρου του συστήματος Command and Control της Τακτικής Αεροπορίας, η διακλαδική εκπαίδευση με στοιχεία JTAC, η δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων και τακτικών.

Απόλυτη ικανοποίηση σε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τη δημιουργία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η χώρα μας διαθέτει ήδη εξομοιωτές στις Πολεμικές Μοίρες, ωστόσο, η διαφορά με τους 10 νέους στην 117 Πτέρυγα Μάχης είναι ότι δεν εκπαιδεύουν τον ιπτάμενο μόνο στα πτητικά χαρακτηριστικά και τα όπλα του μαχητικού, αλλά δημιουργούν ένα απολύτως ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης που περιλαμβάνει όλα τα είδη εναέριου πολέμου, ενισχύει τη διακλαδικότητα μέσα από πολύπλοκες αποστολές και προφανώς εξελίσσει τους Ικάρους μας σε τακτικές μάχης με εμπλοκή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, αντιμετώπιση συστημάτων αεράμυνας, αλλά και υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων.

«Εξελισσόμαστε και καινοτομούμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εκπαίδευση στην Πολεμική Αεροπορία», τόνισε ο Μοίραρχος, Επισμηναγός κ. Ηλίας Σωτηρόπουλος ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Μοίρας με τους καινοτόμους εξομοιωτές που κατασκευάστηκαν με σχεδόν μηδαμινό κόστος και εξομοιώνουν απόλυτα τον θάλαμο χειρισμού ενός F-16.

Την κορδέλα στα εγκαίνια της νεοσύστατης Μοίρας έκοψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρουσία φυσικά του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου Γεωργίου Φασούλα και του Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Τσιτσικώστα. Οι κκ Παναγιωτόπουλος και Φλώρος μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στο cockpit εξομοιωτή και ειδικότερα στο νέο κάθισμα το οποίο παίρνει κλίσεις αναλόγως με το πως ο χειριστής κινεί το stick του F-16, σε ένα απολύτως ρεαλιστικό περιβάλλον πτήσης.

«Χτίσε το μέλλον και κάνε γρήγορα, μη χάνεις χρόνο, γιατί το μέλλον είναι εδώ». Και ποιο είναι το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, εκτός από τη γενική εικόνα των γεωπολιτικών αναταράξεων κι ενός περιβάλλοντος που αυξάνεται ως προς τη συνθετότητα και την επικινδυνότητα των απειλών και των προκλήσεων. Το μέλλον είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Η δικτυοκεντρικότητα (δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από το χρήστη δηλαδή το χειριστή του αεροσκάφους), είναι επομένως η νέα ψηφιακή εποχή», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Θετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές. Όχι μόνο γιατί επέδειξαν, θα έλεγα, όλο το ταλέντο, όλα τα προτερήματα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνο γιατί δημιούργησαν δυνατότητες από την Πολεμική Αεροπορία για την Πολεμική Αεροπορία. Όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της νέας αυτής εποχής, αλλά και γιατί το έκαναν με δικά τους μέσα, στην ουσία εξοικονομώντας πόρους οι οποίοι αναπόφευκτα θα αναδιοχετευθούν πάλι στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) και τους 11 εξομοιωτές (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που διαθέτει, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από το προσωπικό του ΚΕΑΤ, σε συνεργασία με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ για τον εξομοιωτή των Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η δημιουργία της ΜΕΣΕ στην Ανδραβίδα, σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες του ΚΕΑΤ ως προς την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των εκπαιδευομένων, παρέχοντάς τους αναβαθμισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και προάγοντας την διακλαδική συνέργεια σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο, καθώς διαμέσου της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ), η καθημερινή εκπαίδευση των Ιπταμένων μας, αλλά και πολλών άλλων στελεχών, τόσο της ΠΑ όσο και των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), αναβαθμίζεται, μπαίνοντας στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

«Οι προσομοιώσεις επιτρέπουν την υλοποίηση σεναρίων εκπαίδευσης που είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν στην πραγματική ζωή, ενώ έχουν τεράστια επίδραση στην απαραίτητη τακτική εκπαίδευση των Ιπταμένων, αλλά και των υπολοίπων συντελεστών των αποστολών. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότερες ικανότητες μπορούν να αποκτηθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με ασήμαντο κόστος και χωρίς ρίσκο», τόνισε το πρώτο «γεράκι» της HAF.

Στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλοςως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου Β΄, παραβρέθηκαν επίσης:

  • Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας.
  • Ο κ. Νικόλαος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλευτού Ηλείας κ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας.
  • Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.
  • Ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ») Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδηςωςεκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος.
  • Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνοςκαι ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου.
  • Αξιωματικοί μέλη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου.
  • Ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμηνάρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης,
  • Ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Αβραάμ Καζαντζόγλου καθώς και ο Διοικητής του ΚΕΑΤ/ΜΕΣΕ Αντισμήναρχος (Ι) Ηλίας Σωτηρόπουλος.
  • Αξιωματικοί του ΚΕΑΤ και της 117 ΠΜ.