ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στο Αιγαίο: Ψάχνονται για επεισόδιο οι Τούρκοι - Τους «κλείδωσαν» τα ελληνικά μαχητικά

Ένταση στο Αιγαίο: Ψάχνονται για επεισόδιο οι Τούρκοι - Τους «κλείδωσαν» τα ελληνικά μαχητικά

Για πρώτη φορά μετά από καιρό η ρητορική της Άγκυρας αποτυπώνεται και επί του πεδίου - Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο αέρα του Αρχιπελάγους με δεκάδες παραβιάσεις - Δυναμικές απαντήσεις από την Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που η Δύση δεν αποκλείει ακόμα και πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου, γράφαμε στο Newsbomb.gr πως οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό, ενδέχεται να οδηγήσουν τον πρόεδρο στην απόφαση να εξάγει την κρίση προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τακτική του Τούρκου προέδρου είναι γνωστή άλλωστε εδώ και χρόνια και δυστυχώς τα γραφόμενα δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν λίγα 24ωρα μετά, με την ένταση στο Αρχιπέλαγος να χτυπάει… κόκκινο εδώ και πέντε μέρες.

Η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να κλιμακώσει την ένταση, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες σε θάλασσα και αέρα. Οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών είναι δεκάδες καθημερινά, με τους Τούρκους πιλότους μάλιστα να πραγματοποιούν και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ φαίνεται πως επιδιώκουν συνεχώς την επαφή με τους Έλληνες χειριστές και τις σκληρές αερομαχίες.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο την Τετάρτη (21/12) πραγματοποιήθηκε μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά με την Πολεμική μας Αεροπορία να καταδιώκει τους Τούρκους σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους. Εννέα ζευγάρια τουρκικών F-16 συν μία ακόμα τετράδα, συνολικά 22 μαχητικά και 3 UAV’s «έσπασαν» το ελληνικό FIR 90 φορές, πραγματοποιώντας και 10 υπερπτήσεις πάνω ελληνικά νησιά. Η Πολεμική μας Αεροπορία αντέδρασε άμεσα απογειώνοντας ίδιο αριθμό μαχητικών από όλες τις Πολεμικές Μοίρες. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες, με τους Έλληνες χειριστές να βγαίνουν και πάλι νικητές από τις εμπλοκές με τους θρασύδειλους Τούρκους.

Είναι δεδομένο πως οι Έλληνες πιλότοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση της κυριαρχίας, αναγνωρίζοντας και αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα που μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, εντούτοις, οι εμπλοκές ενέχουν πάντοτε τον κίνδυνο ατυχήματος. Ίσως αυτός να είναι και ο στόχος της τουρκικής ηγεσίας. Αφού διπλωματικά επιχειρήματα δεν έχουν, αφού οι δυτικοί θεωρούν ξεκάθαρα αφερέγγυο τον Ταγίπ Ερντογάν και αφού η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια, ένας μόνος δρόμος υπάρχει: Η πρόκληση έντασης μέσω προβοκατόρικης ενέργειας. Ποια θα είναι αυτή; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ένα ατύχημα πάντως στο αέρα ή τη θάλασσα, σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία, θα οδηγούσε αναγκαστικά τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… και εκεί οι Τούρκοι, κατά πάγια τακτική, θα ζητήσουν 100 για να πάρουν 20 τουλάχιστον.

Πάντως, εκτός από την άμεση και δυναμική απάντηση επί του πεδίου, η Αθήνα κινείται και διπλωματικά εναντίον της Άγκυρας καταθέτοντας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αναλυτική αναφορά για τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο.
Και είναι αλήθεια πως η Δύση εκφράζει πλέον ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου RND, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποτελεί πλέον «απειλή για το ΝΑΤΟ».

Όπως αναφέρει η ανάλυση «η Τουρκία απειλεί ακόμα και με πυραυλική επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ελλάδας» και συνεχίζει τονίζοντας πως η Τουρκία υπονομεύει συστηματικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ανάλυση αναφέρει ακόμα ότι ο Ερντογάν «ίσως και να είναι πράγματι έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο με την Αθήνα, ώστε να παραμείνει στην εξουσία». Σε ανάλογο άρθρο Γερμανός αναλυτής, αναφέρει ότι το Βερολίνο πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων η οποία έχει εγκριθεί.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» πάντως επικρατεί ψυχραιμία, με την στρατιωτική ηγεσία να έχει διαμηνύσει πως αν χρειαστεί έχουμε τον τρόπο να απαντήσουμε σε κάθε ενέργεια. Για οποιοδήποτε σενάριο είμαστε προετοιμασμένοι να κινηθούμε γρήγορα και απαιτείται μόνο η κρίσιμη εντολή από την πολιτική ηγεσία για να αντιδράσουμε όπως πρέπει.