ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στο Αιγαίο: Θέλει «θερμό» επεισόδιο ο Ερντογάν – Σκληρές αερομαχίες και κίνδυνος ατυχήματος

Ένταση στο Αιγαίο: Θέλει «θερμό» επεισόδιο ο Ερντογάν – Σκληρές αερομαχίες και κίνδυνος ατυχήματος

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με τους Τούρκους – Ψάχνει εναγωνίως «νίκη» ο Ερντογάν που θα τον ισχυροποιήσει πριν τις εκλογές – Ψυχραιμία στην Αθήνα και πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

Στην τακτική των άνανδρων και θρασύδειλων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου επιμένουν οι Τούρκοι, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες στο Αιγαίο.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, τα τουρκικά μαχητικά επιδίδονται σε ένα μπαράζ «εισβολών» στο FIR Αθηνών, ενώ δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν και υπερπτήσεις πετώντας πάνω από ελληνικά νησάκια του ανατολικού Αιγαίου.

Είναι εμφανές πως η Τουρκία αναζητά ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να προκαλέσει αναταραχή με την Ελλάδα. Με τον Ερντογάν να πιέζεται στο εσωτερικό, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας χτυπάει «κόκκινο», φανατίζοντας τον τουρκικό λαό που συσπειρώνεται στηρίζοντας τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου.

Το τρόπο όμως που σκέφτεται και δρα το τουρκικό καθεστώς τον γνωρίζει ευτυχώς πολύ καλά η στρατιωτική ηγεσία. Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό και Στρατός Ξηράς δεν εφησυχάζουν λεπτό, παραμένοντας σε συνεχή επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ειδικά στα σύνορα, οι τρεις Κλάδου φροντίζουν να στέλνουν καθημερινά ηχηρά μηνύματα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.

Τον τελευταίο μήνα μάλιστα, διακρίνεται μια ποιοτική και ποσοτική κλιμάκωση της έντασης, κυρίως στον ουρανό του Αιγαίου, με δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και σκληρές αερομαχίες. Επίσης, ανησυχία προκαλεί και ο μεγάλος αριθμός μαχητικών που στέλνουν οι Τούρκοι στο Αρχιπέλαγος, με τους χειριστές της TuAF να επιδιώκουν συχνά την επαφή με τους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν άμεσες και σκληρές απαντήσεις.

Στις Πολεμικές Μοίρες η μόνιμη επιφυλακή έχει εξελιχθεί σε ετοιμότητες των δύο και τριών λεπτών, με τους πιλότους μας να βρίσκονται κυριολεκτικά μονίμως πάνω στα μαχητικά, ώστε να βρεθούν σε ελάχιστο χρόνο απέναντι από τους Τούρκους. Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει ζητήσει από όλες τις Μοίρες να είναι σε απόλυτη εγρήγορση προκειμένου να απογειώνονται μαζικά τα ελληνικά αεροσκάφη και να έχουμε πάντα ανάλογο ή και μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο, όταν εισβάλουν τα F-16 με την ημισέληνο.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι οδηγίες της στρατιωτικής ηγεσίας προς τους Ικάρους μας είναι σαφείς: Μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφυγή λαθών και αποφασιστικότητα κάθε στιγμή. Μπορεί να έχουμε τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, αλλά η ατζαμοσύνη των Τούρκων μπορεί να αποβεί μοιραία.

Παράλληλα, εκτός από την Πολεμική Αεροπορία, τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού κρατούν «κλειδωμένα» τα κρίσιμα περάσματα του Αρχιπελάγους, με τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια να έχουν αναπτυχθεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, δημιουργώντας μια πλωτή ασπίδα. Την ίδια ώρα ο Στρατός Ξηράς, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της επιτήρησης των συνόρων, ελέγχει κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς από τα ακριτικά φυλάκια, ενημερώνοντας άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα, Ακόμα και το πιο μικρό αλιευτικό σκάφος καταγράφεται και δίνεται πλήρης ενημέρωση.

Για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης; Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τις τουρκικές εκλογές – τουλάχιστον – ο Ερντογάν θα ψάχνεται για «θερμό» επεισόδιο και ανάφλεξη στο Αιγαίο.