ΕΘΝΙΚΑ

«Πόρτα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Βρετανούς: «Ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο»

«Πόρτα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Βρετανούς: «Ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Τέλος στα όποια σενάρια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σε μόνιμη βάση, βάζει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, λέγοντας ότι «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε η Μισέλ Ντόνελαν, υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» και θα ακολουθούσαμε επικίνδυνο δρόμο»

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σημειώνοντας πως «η άποψή του για αυτό το ζήτημα έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα. Δεν πρόκειται να στείλει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση» ανέφερε η Βρετανίδα υπουργός.