ΕΘΝΙΚΑ

«Γρύπας»: Αυτό είναι το νέο ελληνικό drone - Γρήγορο, πηγαίνει μακριά και θα φέρει βαρύτατο οπλισμό

«Γρύπας»: Αυτό είναι το νέο ελληνικό drone - Γρήγορο, πηγαίνει μακριά και θα φέρει βαρύτατο οπλισμό

Μεθοδικά και αποφασιστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν στη νέα εποχή - Μετά τον «Αρχύτα» έρχεται και ο «Γρύπας» προκαλώντας αισιοδοξία για τις τεράστιες δυνατότητές του. 

Τη σαφή τάση για στροφή προς την ρομποτική και τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, είτε πρόκειται για εναέρια, είτε για πλωτά, είτε για επίγεια επιβεβαιώνουν οι κινήσεις των εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στον χώρο της αμυντικής τεχνολογίας, δημιουργούν νέα δεδομένα στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάχης, με τις συνθήκες πλέον σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων παγκοσμίως, να έχουν αλλάξει σχεδόν ριζικά.

Είναι γνωστό πως το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην ενίσχυση του οπλοστασίου του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα περίφημα Bayraktar να αποτελούν το… καμάρι του Τούρκου προέδρου. Το βάρος που δίνει η Άγκυρα στην ανάπτυξη και χρήση drones προκαλεί προβληματισμούς στην Αθήνα, δεδομένων των εμπειριών και συμπερασμάτων από τις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη, ενώ οι καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών, οδηγούν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισής τους.

Αν και προς το παρόν τα UAV’S των Τούρκων δεν αποτελούν απειλή και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τρόπους από την πανίσχυρη ελληνική αεράμυνα, είναι δεδομένο πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Ήδη η χώρα μας έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιό της δύο πανίσχυρα UAV’S HERON από το Ισραήλ, τα οποία από τη βάση της Σκύρου επιχειρούν σε όλο το Αιγαίο, ενώ ο «Αρχύτας», ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας που υλοποιείται από το ΑΠΘ, θα είναι έτοιμο ακόμα και εντός του 2023.

Σαφώς και τα βήματα της χώρας μας είναι αργά, συγκριτικά με το γεγονός ότι η Τουρκία ήδη εξάγει UAV’s, εντούτοις, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιθυμούν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα μέσα από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους Έλληνες φοιτητές και επιστήμονες. Τα ιδρύματα του Αριστοτελείου, του Δημοκριτείου, της Θεσσαλίας και της Πάτρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την ΕΑΒ με σκοπό τα επόμενα χρόνια να ζωντανέψουν τον μυθικό «Γρύπα», μετατρέποντας από τρομακτικό μυθολογικό τέρας που φρουρούσε το Μινωικό ανάκτορο, σε υπερσύγχρονο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά λοιπόν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων, της ΕΑΒ, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, την επόμενη εβδομάδα, πανεπιστημιακοί θα βρεθούν στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και θα συζητήσουν με τα Επιτελεία την κατηγοριοποίηση των συστημάτων που έχει κάθε όπλο, ώστε να τις εφαρμόσουν κατά τη δημιουργία του «Γρύπα».

Οι απαιτήσεις πλέον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ υψηλές, ζητώντας το ελληνικό UAV να υπερέχει του ανταγωνισμού διαθέτοντας τέσσερα πολύ βασικά στοιχεία:

  • Ταχύτητα,
  • Ικανότητα πτήσης σε πολύ μεγάλο ύψος
  • Ικανότητα πτήσης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις
  • Ικανότητα να φέρει βαρύτατο οπλισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δεν θα έχει μόνο την επιτηρητική πληροφορία. Θα φέρει πανίσχυρους κινητήρες, προηγμένη τεχνολογία στα ηλεκτρονικά του συστήματα και δυνατότητα να «σηκώνει» όπλα που θα χτυπούν με σφοδρότητα και ταχύτητα χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Τα προγράμματα των UAV's «Αρχύτας» και «Γρύπας» χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ στην προσπάθεια αυτή ήδη συμβάλει με ότι ζητηθεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

-Παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

- Θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών

- Θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ

- Θα συνεισφέρει στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών

- Θα παρέχει διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών

- Θα συμμετάσχει στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές

- Θα εκτελέσει τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.