ΕΘΝΙΚΑ

Φλέγον ζήτημα για Ερντογάν η απόκτηση των F-16 - Κίνδυνος να ξεμείνει με παλιά μαχητικά

τουρκικά F-16
Με 220 «παλιά» μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία
AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις δημόσιες ομιλίες του αλλά και από τις πρόσφατες επαφές με την την αμερικανική πλευρά, «καίγεται» να αποκτήσει τα μαχητικά

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι η απόκτηση των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την συμφωνία να έχει «μπλοκαριστεί» από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις δημόσιες ομιλίες του αλλά και από τις πρόσφατες επαφές με την την αμερικανική πλευρά, «καίγεται» να αποκτήσει τα μαχητικά καθώς εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται μια γενιά επάνω και θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.

Το θέμα αυτό άλλωστε, συζητήθηκε και κατά την τελευταία σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας βρέθηκαν πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων, κάτι που δείχνει την έντονη ανησυχία των Τούρκων.

Με 220 «παλιά» μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία

«Εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 στο τέλος της δεκαετίας, η Τουρκία θα βρεθεί περίπου με 220 αεροσκάφη και απέναντί της θα έχει αντίστοιχα ελληνικά, τα οποία θα είναι μια γενιά πάνω και αυτά θα είναι μια γενιά πάνω με τα F -16 Viper, τα Ραφάλ, τα F-16 Block 50, τα Μιράζ 20005, χωρίς να υπολογίζουμε και τα F-35», τόνισε ο αντιστράτηγος Τζούμης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27/1) στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης επισήμανε ότι «αμερικανική πρόθεση είναι να κρατηθεί η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχώρηση ενόψει των τουρκικών εκλογών στο θέμα των F -16 που πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα

«Πέρυσι είχαμε 13.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ από τον Αύγουστο και μετά κάθε μήνα έχουμε πάνω από χίλιες παραβιάσεις. Τον τελευταίο μήνα είχαμε 910 παραβιάσεις και το επικίνδυνο είναι ότι οι Τούρκοι στέλνουν αεροσκάφη οπλισμένα. Από τα 24 αεροσκάφη που μπήκαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας χθες, τα 22 ήταν οπλισμένα κι αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να πάνε ακόμη και σε ένα επεισόδιο, εαν εμείς προχωρήσουμε σε κλιμάκωση», επισημαίνει παράλληλα ο κ. Τζούμης και προειδοποιεί:

«Σε κάθε εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει "λάθος" προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.

Δημοσίευμα κόλαφος του Στερν για τον Ερντογάν

Σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Στερν που περιγράφει τον Ταγίπ Ερντογάν ως «εμπρηστή και αδίστακτο» και αναφέρεται στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα μέχρι και τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, ο κ. Κλάψης υπενθυμίζει ότι η τουρκική στρατηγική έχει βάθος πολλών ετών, με δομικό χαρακτηριστικό επιθετικότητας και αναθεωρητισμού, το οποίο στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα ή ασκεί πιέσεις και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κι αυτό έχει παίξει κάποιο ρόλο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξύπνησε ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά στη Δύση. ‘Ετσι δημιουργεί και μία είδους αναλογία ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ρωσία του Πούτιν, σύμφωνα με τον Αντώνη Κλάψη.

«Δεν είναι κάτι που θα περιμέναμε από έναν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε ο αναλυτής, σχετικά με όσα γράφει στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Νομίζω ότι δείχνει και μία κόπωση από την τριβή με τον κύριο Ερντογάν. Καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι και η συναναστροφή με τον Τούρκο πρόεδρο, με παράδειγμα το τρίωρο βίντεο που ισχυρίζεται ότι του επιβλήθηκε να δει από τον κύριο Ερντογάν, στα όρια του ψυχολογικού βασανισμού», είπε ο κ. Κλάψης, σχολιάζοντας ότι «δίνεται εικόνα ότι ο ηγέτης της Τουρκίας δεν στέκει πολύ καλά από ψυχολογική άποψη».

Ο Ερντογάν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ο αντιστράτηγος Τζούμης , εξηγώντας ότι η αμετροέπεια και ο μεγαλοϊδεατισμός εξυπηρετεί λόγω των εκλογών τον Ερντογάν καθώς αποδίδει συμβολική σημασία στο 2023 (100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους) επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη περιφερειακή υπερδύναμη. «Το γεγονός ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου με τον Ερντογάν να δηλώνει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν εγκυμονεί απειλή για τη χώρα μας αλλά βλέψεις να θεωρηθεί η Τουρκία μεγάλη δύναμη», εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Ο κ. Τζούμης χαρακτήρισε την Τουρκία «αναβαθμισμένη ως εγγυήτρια δύναμη στην ειρήνη που ενδεχομένως θα επικρατήσει στην Ουκρανία κι ενδεικτικά λέει ότι ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτέρες, «δίνει συγχαρητήρια σε αυτόν που έχει ποδοπατήσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο».