ΕΘΝΙΚΑ

Απειλές Ακάρ κατά Ελλάδας: Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί - Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα

Απειλές Ακάρ κατά Ελλάδας: Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί - Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα
Anadolu Agency

Χουλουσί Ακάρ: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει «προσπάθειες για διάλογο».

Για προκλητικές ενέργειες και ρητορική της Ελλάδας έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη χειμερινή άσκηση του τουρκικού στρατού στο Καρς της Τουρκίας.

Ο Ακάρ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει «προσπάθειες για διάλογο».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι έγινε από την Ελλάδα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται», δήλωσε.

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε στην στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει προκλητικές τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε εκείνα τα νησιά, με παράδειγμα την περιοδεία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Είναι μάταιες οι προσπάθειες εξοπλισμού των ελληνικών νησιών. Και το NATO παραμένει αμέτοχο. Είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας και της γειτονίας. Και περιμένουμε να το καταλάβουν αυτό».

Σύμφωνα με τον Ακάρ η Τουρκία «καλεί την Ελλάδα σε ειρηνική επίλυση διαφορών», ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι έτοιμη για να δράσει εναντίον όλων όσοι «παραβιάζουν τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Δεν απειλούμε την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν είναι απειλή για οποιονδήποτε. Είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Ποτέ δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Δεν έχουμε επιτρέψει και δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάζουν τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το φροντίσουμε».

Αισιοδοξία για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Αναφορικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συμβεί σύντομα, ενώ όπως είπε το κλίμα των συνομιλιών είναι «θετικό» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει μας μέχρι τώρα επίσημες επαφές μας είναι θετικές. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με θετικά και συγκεκριμένα βήματα. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε επισήμως αυτά τα αιτήματα μας συνομιλητές μας».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μάλιστα σημείωσε ότι «Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες εναντίον της. Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρό ΝΑΤΟ σημαίνει ισχυρή συμμαχία. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους Αμερικανούς γερουσιαστές που αντιτίθενται στην αποστολή των F-16 από τις ΗΠΑ.