ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Οι ύμνοι των Τούρκων για τους Έλληνες και το «μικρό καλάθι» που κρατά η Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Οι ύμνοι των Τούρκων για τους Έλληνες και το «μικρό καλάθι» που κρατά η Αθήνα

Κανένας εφησυχασμός – Στην Ελλάδα γνωρίζουν καλά πως τα «ευχαριστούμε» θα αντικατασταθούν σύντομα από απειλές και εκβιασμούς - Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Δένδια και τον εναγκαλισμό με Τσαβούσογλου. 

Μπορεί οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας να είναι τεταμένες τα τελευταία τρία χρόνια, με τις δύο χώρες μάλιστα να έχουν φτάσει μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, ωστόσο, φαίνεται πως μεταξύ των λαών η αλληλεγγύη υπάρχει.

Τρανό παράδειγμα τα όσα εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα, με τους Έλληνες να τείνουν χείρα φιλίας και συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, που μετρά τις πληγές του μετά τον φονικό σεισμό.

Όσο κι αν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα αλλάξει, η αλήθεια είναι πως ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, Δένδιας και Τσαβούσογλου ξέχασαν για λίγο τις συγκρούσεις τους και τις διαφορές τους και αγκαλιάστηκαν σαν καλοί φίλοι, στέλνοντας μήνυμα πως αυτά που μας ενώνουν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Δύο χρόνια είχε να πάει στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας. Δύο χρόνια από εκείνη την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με τις ευθείες βολές κατά της τουρκικής ηγεσίας, που αποτύπωνε σαφώς το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό φυσικά φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης το τουρκικό καθεστώς που παρουσιάζει μονίμως την Ελλάδα ως «απειλή», που στρέφει τα όπλα στα νησιά εναντίον της Τουρκίας, που θέλει να αρπάξει τουρκικά εδάφη. Και τώρα; Πρώτος ο Έλληνας έστειλε βοήθεια, πρώτος ο Έλληνας έτρεξε να στηρίξει με κάθε τρόπο.

Ο Νίκος Δένδιας, τα πιο επίσημα χείλη της ελληνικής διπλωματίας, μετέφεραν τη συμπαράσταση και τη βούληση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού, όπως θα έκανε ένας «πραγματικός» γείτονας. Η αγκαλιά των δύο υπουργών, η πτήση με το ελικόπτερο πάνω από τις ισοπεδωμένες πόλεις και οι «ύμνοι» του Τσαβούσογλου και των τουρκικών Μέσων για την ελληνική βοήθεια και τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, αποδεικνύουν ότι η Αθήνα έκανε αυτό που έπρεπε, το καθήκον της απέναντι σε έναν δοκιμαζόμενο λαό.

«Αυτοπροσώπως ο Νίκος Δένδιας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας», γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah και αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό σεισμό, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, στον θερμό εναγκαλισμό Δένδια -Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων (σχολιάστηκε μέχρι και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία) προβάλλουν σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας την μεγάλη βοήθεια της χώρας μας και την συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες να εντοπιστούν ανθρώπινες ζωές μέσα στα συντρίμμια.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις»
Η ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τη ζώνη του σεισμού και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύεται από την είδηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ανάρτησε «μια φράση που τα λέει όλα, ότι αυτό είναι υπέροχο».

Τέλος, η εφημερίδα Cumhuriyet παραθέτει και δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου. Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

Στην Αθήνα πάντως κανείς δεν εφησυχάζει. Ξέρουν ότι η τακτική του τουρκικού καθεστώτος δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα και πολύ σύντομα τα «ευχαριστούμε» θα αντικατασταθούν από τις φράσεις «αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά», «γαλάζια πατρίδα», «θα έρθουμε νύχτα» κλπ. Για τον λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.