ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Υποδέχεται τον Γάλλο υπουργό Άμυνας - Τα Rafale, οι Belharra και οι κορβέτες

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Υποδέχεται τον Γάλλο υπουργό Άμυνας - Τα Rafale, οι Belharra και οι κορβέτες

Η πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη στρατιωτική και εν γένει συμμαχική συνεργασία, μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, επιβεβαιώνεται και επεκτείνεται με την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, τον οποίο υποδέχεται σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra και βεβαίως η αμυντική συμφωνία που έχει συνάψει η Ελλάδα με τη Γαλλία περί συνδρομής σε περίπτωση που οι συμμαχικές χώρες δεχτούν επίθεση, τίθενται εκ νέου επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χώρων, με τις σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Η σημασία της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ άλλωστε για τη χώρα μας καταδεικνύεται και από τη συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συζητήθηκαν η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και η πορεία ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας Belh@rra, την οποία αναμένουμε μέσα στον επόμενο χρόνο. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια των 24 μαχητικών Rafale, με 11 από αυτά να βρίσκονται ήδη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, στην υπηρεσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον επόμενο μήνα τις εγκαταστάσεις της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου θα ξεναγηθεί και θα δει από κοντά την πορεία των εργασιών κατασκευής του «Κίμωνα», της πρώτης από τις τρεις φρεγάτες που θα παραλάβουμε.

Σειρά στις συναντήσεις θα έχει ο ομόλογος του Γάλλου υπουργού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα τον υποδεχτεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθήσει συνάντηση διάρκειας περίπου δύο ωρών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, με τους δύο υπουργούς να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στην εξοπλιστική συνεργασία των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του και αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επισκεφτούν την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, εκεί όπου βρίσκονται τα γαλλικά Rafale που έχει ήδη παραλάβει η χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, έχουν υποβάλλει προτάσεις και για την προμήθεια κορβετών, για τις οποίες ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι και οι δύο προτάσεις είναι προτάσεις που ικανοποιούν πλήρως το Πολεμικό Ναυτικό, τις προδιαγραφές που έχει θέσει, τις ανάγκες που επιζητεί να καλύψει και «ο τελικός θα κριθεί στις υπολεπτομέρειες». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «θέλουμε όμως εμπλοκή άμεση της ναυπηγικής βιομηχανίας» στο εν λόγω πρόγραμμα διευκρινίζοντας ότι και τα δύο ναυπηγεία θα διεκδικήσουν τη ναυπήγηση αυτών των καραβιών αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι επενδυτικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε αυτά ώστε να μπορούν να αναλάβουν αυτής της εμβέλειας ναυπηγικό έργο.

Η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra παίρνει μορφή - Νέες φωτογραφίες από τα ναυπηγεία της Γαλλίας

Η ελληνική φρεγάτα Belh@rra κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής της.

Ο «Κίμων», όπως θα λέγεται, θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ η χώρα μας θα αποκτήσει ακόμα δύο Belh@rra μέχρι το 2026. Δεν αποκλείεται η χώρα μας να αποκτήσει και μια τέταρτη, μέχρι το 2027.

Όπως ανακοίνωσε η Naval Group, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, πέντε προεξοπλισμένοι τομείς, της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «KIMΩN», τοποθετήθηκαν στο διάμηκες, με τους δύο πρώτους τομείς να έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους.