ΕΘΝΙΚΑ

Δεσποτόπουλος: Τακτικός ελιγμός του Ερντογάν η αποκλιμάκωση των προκλήσεων - Δεν αλλάζει η πολιτική

Δεσποτόπουλος: Τακτικός ελιγμός του Ερντογάν η αποκλιμάκωση των προκλήσεων - Δεν αλλάζει η πολιτική

Οι γνώμες των Ελλήνων διεθνολόγων συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» σε σχέση με την μείωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας συνοδεύτηκε και με την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, και με τη συζήτηση για μορατόριουμ στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, καθώς η ουσιαστική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει.

Μιλώντας στο OPEN, ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μας έχουν τρελάνει αυτές οι αντιφάσεις της Τουρκίας». Και εξηγεί: «Δεν ξέρουμε αν είναι συγκυριακά όλα αυτά ή ειλικρινής πρόθεση να τα βρούμε. Αυτό πρέπει η Τουρκία να το δείξει με πραγματικό σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Ας υπογράψει ένα σύμφωνο μη επίθεσης αν τα εννοεί αυτά που λέει. Πρόκειται για αναγκαστική αναδίπλωση λόγω των σεισμών. Ας κρατάμε μικρό καλάθι», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνει ότι με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο «οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν την αμφισβήτηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα - κι αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό και με υπερπτήσεις, που αυτό είναι σημάδι αμφισβήτησης κυριαρχίας ολόκληρων νησιών».

Κατά τον διεθνολόγο, «πρόκειται για τακτικό ελιγμό, για να περάσει ο Ερντογάν τις εκλογές με νηνεμία. Ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από την Τουρκία δεν έχουμε, ενώ συνεχίζουν κανονικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όποιος βγει από τις εκλογές δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ούτε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου. Και ο Κιλιντσάρογλου έχει δείξει δείγματα γραφής για τα νησιά».

Δείτε το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις