ΕΘΝΙΚΑ

Τσούνης: Οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο

Τζορτζ Τσούνης
Eurokinissi

Τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ανέδειξε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας επανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας, στέλνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, ο Γιώργος Τσούνης τονίζει πως σε συνεργασία με τους ηγέτες της αμερικανικής βιομηχανίας, προωθούμε την ευημερία και τις οικονομικές ευκαιρίες.

Τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ανέδειξε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τριμερής αυτή συνεργασία πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλα πεδία.

Μάλιστα, διατύπωσε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει βασικά περιφερειακά έργα υποδομής, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης. «Χρησιμεύει ως ένας σημαντικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μεταμορφώνεται σε ένα ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπουμε ότι είχαμε την προνοητικότητα να προβλέψουμε ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα για τη δυτική ασφάλεια».