ΕΘΝΙΚΑ

Τα Δωδεκάνησα γιόρτασαν την απελευθέρωση - Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στη Σύμη

Τα Δωδεκάνησα γιόρτασαν την απελευθέρωση - Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στη Σύμη

Την Δευτέρα 08 Μαΐου 2023 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 78ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθέριου Παπακαλοδούκα.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου υπέρτιμου και έξαρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τρισάγιο στην μνήμη των Αθάνατων Ηρώων του Έθνους, κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του νησιού και παρέλαση τμημάτων.

Δείτε φωτογραφίες:

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύμης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σύμης μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την κ. Αρτεμισία - Αικατερίνη Γεωργιάδου - Κυπραίου, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Σύμης για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του νησιού, και τόνισε ότι η εξαιρετική τιμή που του αποδίδεται κατά πρώτο και κύριο λόγο αφορά στον ίδιο τον θεσμό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, και ταυτόχρονα αντανακλά σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφέρθηκε στην ιστορία του ακριτικού νησιού της Σύμης και επισήμανε ότι το τολμηρό, ηρωικό και ελεύθερο πνεύμα των κατοίκων της καταγράφεται ήδη από τα Ομηρικά χρόνια και συνεχίζει στην Βυζαντινή περίοδο, στην Επανάσταση του 1821, στην περίοδο της Ιταλοκρατίας, έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, όπου οι κάτοικοι του νησιού στάθηκαν στο πλευρό των ανδρών του Ιερού Λόχου, με σκοπό την ενσωμάτωσή του μαζί με τα Δωδεκάνησα στην Μητέρα Ελλάδα.

Τόνισε ότι για την απελευθέρωση της Σύμης και των Δωδεκανήσων, οι αγώνες και η αυτοθυσία των κατοίκων του νησιού αποτέλεσαν την τρανή απόδειξη ότι τίποτα δεν χαρίστηκε γι’ αυτή την ελευθερία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι οι αγώνες αυτοί αποτελούν παράδειγμα και ιστορική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, ώστε η Πατρίδα να παραμείνει ελεύθερη εις το διηνεκές.

Διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τους εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας, έναντι οποιωνδήποτε εξωτερικών κινδύνων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και καθιστώντας μας επίφοβο αντίπαλο για όσους μας προσδιορίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του Δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου επ’ ωφελεία των δημοτών και της Πατρίδας μας, και τους ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά για την εξαιρετική τιμή που του αποδόθηκε.

Στην συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν στην Κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που βρίσκονταν ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Σύμης, και συναντήθηκαν με το προσωπικό αυτής.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα της Κανονιοφόρου, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και έδωσε περαιτέρω κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.

Δείτε το βίντεο:

Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Σύμης

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και μέσα από την ψυχή μου για την αναγόρευσή μου σε επίτιμο δημότη της νήσου Σύμης.

Η τιμή που μου αποδίδετε είναι πολύ υψηλή διότι κατά πρώτο και κύριο λόγο αφορά στον ίδιο τον θεσμό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ταυτόχρονα αντανακλά και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της μεγάλης οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνουν με ακλόνητη πίστη, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, τον αγώνα τον καλό προκειμένου να διαφυλάξουν τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας. Σ’ αυτούς και σ’ αυτές αξίζουν όλα τα βραβεία και όλες οι τιμές, σ’ αυτούς που παράγουν το ύψιστης σημασίας αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας για την ύπαρξη και την ελευθερία κάθε Έλληνα.

Από σήμερα λοιπόν είμαι επίτιμος δημότης αυτού του ιστορικού ακριτικού νησιού με τους ξεχωριστούς κατοίκους, που από τα χρόνια ήδη του Ομήρου απέδειξαν το ανήσυχο, τολμηρό και ηρωικό πνεύμα τους, αφού, σύμφωνα με την Ιλιάδα, «Νιρεύς αὖ Σύμηθεν ἄγε τρεῖς νῆας», δηλαδή ο βασιλιάς Νηρέας της Σύμης έστειλε τρία πλοία στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Και όχι μόνο τα έστειλε, αλλά στην επιχείρηση έσπευσε να συμμετάσχει και αυτός ο ίδιος, πολεμώντας γενναία και βρίσκοντας ηρωικό θάνατο κατά τον Τρωικό πόλεμο.

Από την αρχαιότητα άλλωστε οι Σύμιοι διέπρεπαν στην ναυτική και τη ναυπηγική τέχνη, ενώ κατά την βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την κατασκευή βυζαντινών δρομώνων, όσο και για την επάνδρωσή τους.

Περνώντας στα νεότερα χρόνια, κατά την Επανάσταση οι Σύμιοι έδειξαν και πάλι τον παλικαρίσιο ψυχισμό τους, καθώς πήραν τα όπλα τους πρώτους μήνες του 1821, ήρθαν σε επαφή με τους Υδραίους και συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αγώνα.

Το αδούλωτο φρόνημά τους το έδειξαν και κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας, από το 1912 ως το 1947, αφού αντιστάθηκαν σθεναρά σε κάθε απόπειρα αφελληνισμού τους.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως ήταν η συμβολή της Σύμης στον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι κάτοικοί της στάθηκαν στο πλευρό των ανδρών του Ιερού Λόχου με σκοπό την ενσωμάτωση του νησιού και όλων των Δωδεκανήσων στην Μητέρα Ελλάδα. Όπως μάλιστα διηγείται ο αείμνηστος Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, η Σύμη αποτελούσε την έδρα και το ορμητήριο των Ιερολοχιτών του Χριστόδουλου Τσιγάντε, εκείνων που με τις τολμηρές επιχειρήσεις τους γέννησαν τον θρύλο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, έναν θρύλο που γιγαντώθηκε στη συνέχεια με τους σκληροτράχηλους Λόχους Ορεινών Καταδρομών και συνεχίζεται σήμερα επάξια με την πανίσχυρη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η οποία συγκεντρώνει σε ένα αυτοδύναμο διακλαδικό σχήμα την αφρόκρεμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των 3 Κλάδων.

Και θέλω στο σημείο αυτό να πω ότι αισθάνομαι ύψιστη υπερηφάνεια που ανήκω κι εγώ σ’ αυτήν την μεγάλη οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων από την οποία προήλθαν αυτοί οι «θρυλικοί Λοκατζήδες». Είχα την τιμή και την χαρά να με συμπεριλαμβάνει στους φίλους του ο αείμνηστος Ιερολοχίτης και Καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.

Όλοι αυτοί οι αγώνες είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τα Δωδεκάνησα παρέμειναν ελληνικά χάρη στους αγώνες του Ιερού Λόχου, των κατοίκων της Σύμης και των Δωδεκανήσιων νησιωτών μας εν γένει. Τα Δωδεκάνησα τα κράτησαν ελληνικά οι θυσίες και το αίμα των προγόνων μας, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε μια πέτρα, ούτε έναν κόκκο χώματος σε κανέναν.

Η σημερινή μέρα όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 1945, πραγματοποιήθηκε στη Σύμη η παράδοση των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους και υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο. Την χαρμόσυνη εκείνη μέρα, οι κάτοικοι της Σύμης, οι περήφανοι παππούδες σας, βγήκαν στους δρόμους κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες και έψαλλαν με αγαλλίαση όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο εις την Ελευθερία.

Κύριε Δήμαρχε,

Ο τόπος τούτος είναι ιστορικός, είναι τόπος ηρωικός και μαρτυρικός, είναι τόπος ανθρώπων που το λέει η καρδιά τους!

Η τιμή που μου γίνεται σήμερα είναι μεγίστη. Μια τιμή που συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία ο Γερμανός Στρατηγός Όττο Βάγκνερ, Διοικητής των δυνάμεων των γερμανικών στρατευμάτων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγκάστηκε εδώ στη Σύμη, να παραδώσει τη Δωδεκάνησο στους νικητές Συμμάχους. Ο τίτλος και η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του νησιού στο οποίο δοξάστηκαν οι ηρωικοί προκάτοχοί μου εν όπλοις Χριστόδουλος Τσιγάντες, Κωνσταντίνος Κόρκας και οι ατσάλινοι Ιερολοχίτες συμπολεμιστές τους γεννά μέσα μου ένα χρέος. Το χρέος να έχω πάντα στο μυαλό μου την πανέμορφη ακριτική Σύμη ως ιδιαίτερη Πατρίδα μου, να την επισκέπτομαι, να την στηρίζω, να την προβάλλω παντού όπου μπορώ και να την τιμώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Σας υπόσχομαι ότι στο χρέος αυτό θα ανταποκριθώ μέχρι κεραίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας επ’ ωφελεία των δημοτών σας και της Πατρίδας μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Σύμη είναι ασφαλής, τα Δωδεκάνησα είναι ασφαλή, η Ελλάδα είναι ασφαλής. Κι αυτό γιατί προστατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Γιατί προστατεύονται από τους πανάξιους Φύλακες της Πατρίδας των οποίων έχω την μεγίστη τιμή και το υπέρτατο προνόμιο να ηγούμαι ως Αρχηγός τους.

Είναι αυτοί οι πανάξιοι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που με το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό, το πείσμα, την αταλάντευτη θέληση, την υπομονή, την επιμονή και την φωτιά της ψυχής τους αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη και τώρα και στον αιώνα τον άπαντα!

Και θέλω να τονίζω σ’ αυτό το σημείο ότι η ισχύς των Ελληνικών Όπλων, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχύς που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια έναντι εξωτερικών κινδύνων για την χώρα μας, προάγοντας ταυτόχρονα την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιφέρεια μας, καθιστώντας μας ελκυστικό φίλο, σύμμαχο και εταίρο για όσους μας βλέπουν έτσι και επιζητούν τη συνεργασία μας και τη φιλία μας και επίφοβο αντίπαλο για όσους μας προσδιορίζουν ως τέτοιους. Πορευόμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τις σχέσεις καλής γειτονίας, και ταυτόχρονα διατηρούμε την απαιτούμενη ισχύ, το σκληρό κέλυφος που μας εξασφαλίζει την εθνική επιβίωση με βάση τη γνωστή σε όλους θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Συστήματος των κρατών, της αρχής της αυτοσυντήρησης. Θεμελιώδες και αρχέγονο αυτό το καθήκον. Να μην το ξεχνάει κανείς αυτό. Και μπορούμε και θέλουμε αγόγγυστα να το υπηρετήσουμε. Και το κάνουμε!!!

Σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά από καρδιάς για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε σήμερα!