ΕΘΝΙΚΑ

Ο Νίκος Δένδιας θα θέσει στις Βρυξέλλες το θέμα κράτησης Μπελέρη

Ο Νίκος Δένδιας θα θέσει στις Βρυξέλλες το θέμα κράτησης Μπελέρη

Ο υπουργός Εξωτειρκών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα θέσει τημν υπόθεση με τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Επίσης, αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας. 

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κατά τη συνεδρίαση και ειδικότερα στο πλαίσιο ανταλλαγής για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το θέμα σύλληψης και κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Το θέμα αυτό αναμένεται ο Νίκος Δένδιας και στο άτυπο γεύμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάτσκα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχω έτσι την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του κυρίου Μπελέρη. Από εκεί και πέρα, έχω την πρόθεση να συναντηθώ αμέσως μετά με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία», δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και πως δεν καταλαβαίνει την διατήρηση της κράτησής του.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους Αλβανούς -είναι πολύ πιθανό να συναντήσω και την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κατ' ιδίαν. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πούμε δύο κουβέντες», έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας.

«Πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Έτσι θα είμαστε και καλοί φίλοι» έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εξωτερικών και έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και η αλβανική πλευρά να χειριστεί το θέμα με αίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης που αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργήσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Εμείς ούτε πιέζουμε ούτε φωνασκούμε, θέλουμε τη φιλία, αλλά όχι έναντι οιαδήποτε τιμήματος».

Σημειώνεται πως στην Αλβανία έχει αποσταλεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος προκειμένου να γίνει ένας επί τόπου συντονισμός για το θέμα κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας.