ΕΘΝΙΚΑ

Ολική επαναφορά της «Γαλάζιας Πατρίδας» από Ταγίπ Ερντογάν - Τα πρόσωπα-«κλειδιά» στο νέο Υπουργικό

Ολική επαναφορά της «Γαλάζιας Πατρίδας» από Ταγίπ Ερντογάν - Τα πρόσωπα-«κλειδιά» στο νέο Υπουργικό

Τα μηνύματα που στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος

Για εξαγγελίες τύπου υπερδυνάμεως από τον Τούρκο πρόεδρο κατά την ορκωμοσία του, έκανε λόγο ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24.

Ειδικότερα, αναφερθείς στις εξαγγελίες του Ερντογάν, ο αντιναύαρχος εστίασε στις εξαγγελίες Ερντογάν περί αιώνος της Τουρκίας, για μια Τουρκία που θα εμπλέκεται σε διεθνείς κρίσεις, για την ανάπτυξη του κόσμου του Ισλάμ, επέμβασης εκτός συνόρων όπου υπάρχει τρομοκρατία. Αυτές είναι εξαγγελίες μεγάλης δυνάμεως, όπως παρατήρησε ο Β. Μαρτζούκος.

Μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε, αναφέρθηκε και στη Γαλάζια Πατρίδα, τονίζοντας πως συνθέτει μια απειλή για τη χώρα μας και για την Κύπρο γιατί έχει σαφείς επεκτατικές τάσεις εις βάρος μας. «Έχει μια σειρά από αυθαίρετες διεκδικήσεις» πρόσθεσε και σημείωσε: «Υπάρχει και διεθνής βούληση, μην πω πίεση, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να τα βρούμε».

Συμφωνώντας στις εκτιμήσεις του αντιναύαρχου, ο δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος και Τουρκολόγος, στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε στην ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθώντας την τακτική των Οθωμανών σουλτάνων, τα στελέχη με τα οποία παραγνωρίζεται δεν ανανεώνει ποτέ τη θητεία τους, επισήμανε.

Εν συνεχεία, επικέντρωσε την ανάλυσή του στην τοποθέτηση των νέων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. «Ο υπουργός Άμυνας, μάχιμος αξιωματικός ο οποίος έχει δώσει εντολές να εκκαθαριστούν Κούρδοι πολίτες, με το πρόσχημα ότι ήταν τρομοκράτες του PKK. Ο Χακάν Φιντάν ήταν 13 χρόνια στη ΜΙΤ. Οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία θεωρούν ότι δεν είναι ικανός να περάσει από την είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε.

Παράλληλα, παρατήρησε πως οι εξ απορρήτων του Ερντογάν είναι τουρκικής καταγωγής.