Κίνημα στο διαδίκτυο υπέρ της απελευθέρωσης Μπελέρη

Μετά την Ελλάδα πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την απελευθέρωση Μπελέρη

Κίνημα στο διαδίκτυο υπέρ της απελευθέρωσης Μπελέρη
8'

Φουντώνει στο διαδίκτυο το κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με το χαστάγκ: #FREEBELERI.

Μετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη σύλληψη πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Λευτεριά στο Δήμαρχό μας, Λευτεριά στην ελεύθερη βούληση του λαού της Χιμάρας #freeBeleri» αναφέρεται σε ειδησεογραφικό ιστότοπο της ομογένειας στη Χειμάρρα.

«Συνελήφθη για υποτιθέμενη "απάτη", ο Μπελέρης αψήφησε τις πιθανότητες και κέρδισε τις τοπικές εκλογές ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Οι δυνάμεις που τον κρατούν κλειδωμένο, τον εμποδίζουν να πάρει τη θέση που του αξίζει ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία» γράφεται σε μήνυμα που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα, αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση και ο φάκελος παραπέμφτηκε προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, που βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές. Λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό οι κ.κ Μπελέρης και Κοκαβέσης συνελήφθησαν με την ίδια κατηγορία δύο μέρες πριν από τις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου τρέχοντος. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εκλογή του Μπελέρη στο αξίωμα του Δημάρχου της Χιμάρας.

Ωστόσο, στις εν λόγω εκλογές περισσότερα από 30 άτομα στη χώρα φέρουν την ίδια κατηγορία με τους δύο Έλληνες, αλλά μόνο εκείνοι προφυλακίστηκαν. Ο Π. Κοκαβέσης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Φρέντυ Μπελέρη και μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η όλη εξέλιξη δεν επιτρέπει στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί ενόψει του Δ. Συμβουλίου για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του δημάρχου. Κατά τον εκλογικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στο δήμο Χιμάρας.

Διπλωματικές πηγές: Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση των αλβανικών δικαστικών αρχών για παραπομπή του Φρέντι Μπελέρη κι ενός συνεργάτη του σε Ειδικό Δικαστήριο.

Η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Γνωστοποιείται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του όλα τα ζητήματα αυτά σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους εταίρους της Ελλάδας, στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μπορέσει να ορκιστεί. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου, εκείνος απαλλάσσετε του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Άμεσα αντέδρασε η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να θέτει το ζήτημα στην Αλβανίδα ομόλογό του.

Διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα.

Υπογράμμιζαν πως υην ίδια στιγμή οι αλβανικές Αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Το πουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Σκληρή επιστολή Σχοινά για την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι , ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφορικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αναφέρει ότι δεν μπορεί να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιάφορη καθώς δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση του κ. Μπελέρη αλλά για υπόθεση με ευρύτερες συνέπειες που συνδέονται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην επιστολή του ο κ. Σχοινάς επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Αλβανία.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει στην επιστολή του την έντονη ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας, τονίζοντας ότι η σύλληψη έγινε παραμονές των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, θέτοντας σαφή κίνδυνο για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

«Ακολούθησε η προφυλάκιση του κ. Μπελέρη», συνεχίζει ο κ. Σχοινάς, «μια άκρως ασυνήθιστη και αυστηρή απόφαση σχετικά με φερόμενα εκλογικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την αλβανική ειδική εισαγγελική υπηρεσία. Η κράτηση του κ.Μπελέρη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κάτι που συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και αποτροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου -που είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία- από την ανάληψη του αξιώματος του δημάρχου και την άσκηση των καθηκόντων του».

Και προσθέτει ο Μαργαρίτης Σχοινάς: «Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ ευρύτερες από την ατομική περίπτωση του κ. Μπελέρη. Όπως υπογραμμίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση του 2022 για την Αλβανία, “αυτό το θέμα συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εκκρεμότητα με τις περιουσίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον δημοτικό χώρο και τις κατηγορίες των καταπατήσεων εις βάρος του κράτους».

«Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο πλήρης σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και βασικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αξίες υποστηρίζονται και προωθούνται συστηματικά στην πράξη. Μια τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και απαιτεί άμεση απάντηση. Βασίζομαι στη μεγάλη προσοχή σας προσωπικά και των υπηρεσιών σας, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Αλβανούς ομολόγους μας για το θέμα αυτό σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πολιτικά και θεσμικά προνόμια», γράφει επίσης στην επιστολή του ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν .

Και καταλήγει: «Ως μακροχρόνιος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ελπίζω ότι οι αλβανικές Αρχές θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ταχεία επίλυση του ζητήματος. Αν δεν συμβεί αυτό, διακρίνω έναν σοβαρό κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αξιολόγηση της προόδου και τη δέσμευση της Αλβανίας για προώθηση του κράτους δικαίου στην έκθεση (σ.σ.: της Κομισιόν) του 2023 για την Αλβανία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χάνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η υπονόμευση της καλής προόδου που έχει επιτύχει η Αλβανία τα τελευταία χρόνια και έτσι να διατηρηθεί σταθερά η χώρα σε τροχιά ώστε να γίνει πλήρως μέλος της οικογένειας της ΕΕ»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή