ΕΘΝΙΚΑ

«Θητεία – Ευκαιρία»: Ευκαιρία διαδικτυακής εκπαίδευσης και στρατιώτες με τάμπλετ

«Θητεία – Ευκαιρία»: Ευκαιρία διαδικτυακής εκπαίδευσης και στρατιώτες με τάμπλετ

Το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» στοχεύει στη μετατροπή της στρατιωτικής θητείας από… χάσιμο χρόνου σε προετοιμασία για την αγορά εργασίας και την παροχή ευκαιριών για περαιτέρω εκπαίδευση στους στρατιώτες.

Το πρόγραμμα «ΘητείαΕυκαιρία» προωθείται για εφαρμογή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για να καταρτιστεί το εν λόγω πρόγραμμα, εξετάστηκαν ανάλογα μοντέλα άλλων χωρών. Κυρίως αυτό της Φινλανδίας μπήκε στο μικροσκόπιο, καθώς πρόκειται για μία χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας. Το μοντέλο θα περιλαμβάνει θητεία 6 – 12 μηνών, με τη δυνατότητα online εκπαίδευσης παράλληλα με την εκπαίδευση στα στρατόπεδα όπου θα υπηρετούν οι στρατιώτες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ακαδημαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιμους, έτσι ώστε να αποκτούν γραμματικές γνώσεις, δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία. Επιπλέον, στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε ειδικότητες που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση ειδικότερα σε τεχνικούς κλάδους. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, δεν θα αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση ο χαρακτήρας της στρατιωτικής εκπαίδευσης, και αυτός είναι και ο πρώτος πυλώνας του νέου προγράμματος από τους τρεις στους οποίους αναμένεται να εκτείνεται. Αναλυτικά:

  1. Θα επιδιωχθεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να εξοικονομηθεί χρόνος από την εκπαίδευση επί του πεδίου, αξιοποιώντας νέα μέσα για τη διδακτέα ύλη των στρατιωτικών αντικειμένων και με εξέταση των οπλιτών επί των θεωρητικών αντικειμένων (όπου δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις)
  2. Οι οριζόντιες δεξιότητες θα αφορούν το σύνολο των οπλιτών, με στόχο την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, διαχείριση έκτακτων αναγκών και εκπαίδευση για παροχή πρώτων βοηθειών.
  3. Εθελοντική δυνατότητα φοίτησης στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με σύνδεση με τα ΙΕΚ.

Τάμπλετ για τους στρατιώτες, πιστοποίηση για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατεύσιμοι κατά την είσοδό τους στον Στρατό θα προμηθεύονται με ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ κλπ.), ενώ για κάθε πρόγραμμα θα υπάρχει ανεξάρτητος ελεγκτής για το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο.

Το αντικείμενο φοίτησης θα συναρτάται με την ειδικότητα των στρατιωτών και θα οδηγεί σε πιστοποίηση. Οι πιστοποιήσεις αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σχετικές δηλώσεις για το πρόγραμμα «ΘητείαΕυκαιρία», έκανε στην ίδια εφημερίδα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα δώσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους».