ΕΘΝΙΚΑ

H Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23» ξεκίνησε με Επεισόδιο Πιθανής Ασύμμετρης Απειλής από Αέρος (εικόνες)

H Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23» ξεκίνησε με Επεισόδιο Πιθανής Ασύμμετρης Απειλής από Αέρος (εικόνες)

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 23», εξετάστηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), που δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ούτε το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χώρας.

Σκοπός του επεισοδίου ήταν αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Α/Φ σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εκπαίδευση επί των διαδικασιών Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία των Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ και του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Πανίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό Α/Φ της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης. Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όπως προβλέπεται από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και το Α/Φ χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο «RENEGADE».

Δόθηκε εντολή απογείωσης σε 2 Α/Φ Επιφυλακής F-16 από την Σούδα (115 ΠΜ), ενώ παράλληλα το ίχνος του Α/Φ «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά Α/Φ αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το Α/Φ «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους κινήθηκε για το αεροδρόμιο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Ηρακλείου, που του υποδείχθηκε για προσγείωση.