ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

Τουρκικά ΜΜΕ: «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

«Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Επανέρχονται στις προκλήσεις οι Τούρκοι καθώς τα ΜΜΕ της χώρας... θυμήθηκαν μετά από καιρό τα περί «Γαλάζια Πατρίδας».

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πληθαίνουν οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και με αφορμή ελληνικά δημοσιεύματα, «κυκλώνουν» τη νήσο Ζουράφα ή Λαδοξέρα.

«Οι ειδήσεις για τη νήσο Ζουράφα μάς υπενθύμισε το ζήτημα καθώς και με τη Συνθήκη της Λωζάνης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ,η κυριαρχία πολλών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Μιλάμε για περιοχές που θα έπρεπε να βρίσκονται στην τουρκική κυριαρχία καθώς είναι Οθωμανική κληρονομιά. Μιλάμε για εδάφη της πατρίδας μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Αν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, κι εκεί είναι Γαλάζια Πατρίδα. Που φτάσαμε; Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Παραβίασε τις συνθήκες, εισέβαλε, ύψωσε σημαία, έχτισε φυλάκια και τα στρατιωτικοποίησε» αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του HALK TV.

«Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται σε απόσταση 6.4 μιλίων από την Σαμοθράκη που ανήκει στην Ελλάδα. και σε απόσταση 14.2 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Έχει μέγεθος 9 τ.μ Εδώ βρίσκεται η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Αλεξανδρούπολη και να θυμίσουμε εκεί βρίσκονται και οι αμερικανικές βάσεις» τονίστηκε όμως και στο δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER.

«Oι Έλληνες μιλούν για ᾽᾽γκρίζες ζώνες᾽', το δικό μας ναυτικό μιλάει για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες. Το υπουργείο Εξωτερικών τα αναφέρει ως ᾽᾽γεωγραφικούς σχεδιασμούς᾽᾽. Τους αρέσει να δημιουργούν ορολογίες. Αλλά εδώ μιλάμε για 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες» ισχυρίστηκε ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίς.