ΕΘΝΙΚΑ

POLITICO: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ

POLITICO: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει το Politico την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Ρισί Σουνάκ βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικής θύελλας σήμερα το πρωί, αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει το Politico. Η βρετανική κυβέρνηση έφτασε να πει ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ' αυτού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φάνηκε ... περίεργο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σουνάκ, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του.

Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ντάουντεν και του απηύθυνε μια καυστική επίπληξη: "Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα".

Επισημαίνεται πως η διαμάχη προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday της Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ευθέως για την αγωνία του για πολλά από τα γλυπτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο. "Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο", κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι "αυτό ακριβώς συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα".

Ο Σουνάκ φέρεται να έχει "εκνευριστεί" από τα λόγια του Μητσοτάκη, σε τέτοιο βαθμό που προχώρησε στο έκτακτο βήμα να ματαιώσει τις συνομιλίες τους, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα στις 12.45 μ.μ., ενώ ο Έλληνας ηγέτης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο.

Ο Chris Mason του Beeb επικαλέστηκε μια "ανώτερη συντηρητική πηγή" που δήλωσε: "Έγινε αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν".