ΕΘΝΙΚΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύονται με αμερικάνικο πολεμικό αεροσκάφος (pics)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύονται με αμερικάνικο πολεμικό αεροσκάφος (pics)

H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α.

Την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και Αεροσκάφους AC-130 Gunship των Η.Π.Α., στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης και ανατολικά της Πελοποννήσου.

Στη συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:

  • Από την Πολεμική Αεροπορία, 1 ζεύγος Μαχητικών Α/Φ F-4 σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS).
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) με 1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
  • Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και προσωπικό με 1 Ταχύπλοο Σκάφος (Τ/Χ).

Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκαν πυρά από το Α/Φ AC-130 Gunship, με κατάδειξη από την ομάδα JTAC, στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

H Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., και συνέβαλε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.