ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Καμία υποχώρηση από τις διεκδικήσεις της - Το νέο αφήγημα της Άγκυρας

Τουρκία: Καμία υποχώρηση από τις διεκδικήσεις της - Το νέο αφήγημα της Άγκυρας

Οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται παρά το καλό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Μπορεί το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά να αποτυπώνεται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και να επισφραγίστηκε με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών, ωστόσο η Άγκυρα επιμένει στις διεκδικήσεις της.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ανακάλυψε... νέα τουρκική μειονότητα, αυτή τη φορά στα Δωδεκάνησα.

«Με κάθε ευκαιρία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», είπε ενώπιον της ολομέλειας της τουρκικής βουλής.

Κι ενώ δεν έχει στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή της διακήρυξης, η Άγκυρα στράφηκε κατά της Κύπρου που σύμφωνα με τον Φιντάν «αυθαιρετεί και παρανομεί στη θάλασσα» ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να υπενθυμίσει ότι η χώρα του γύρω από τη Μεγαλόνησο έχει καταχωρήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ.

Η Άγκυρα ωστόσο έκανε κι ένα βήμα στις σχέσεις της με τη Δύση καθώς προχωρά το θέμα του πρωτοκόλου της ένταξης της Σουηδίας αλλά παραμένει «γρίφος» τι θα γίνει με τα F-16.