ΕΘΝΙΚΑ

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επαφές Μπλίνκεν στην Τουρκία

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επαφές Μπλίνκεν στην Τουρκία

Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, για τις συναντήσεις Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν. Τι είπαν για F1-6 και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησαν για τη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, και να εργαστούν για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Επίσης, συζήτησαν τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, της ολοκλήρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίκεν και Φιντάν συνέχισαν τις συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους πολίτες και την ευθύνη όλων των μερών να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός που θα επιτυγχάνει διαρκή ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Συζήτησαν επίσης τις κοινές προτεραιότητες ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των τελευταίων βημάτων για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση των κυρώσεων και της παράκαμψης του ελέγχου των εξαγωγών.

Τουρκία: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν - Τι λένε τουρκικές διπλωματικές πηγές

Newsbomb

Τουρκία: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν - Τι λένε τουρκικές διπλωματικές πηγές

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο μέγαρο Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη, έγινε δεκτός αργότερα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός είπε κατά τη συνάντηση ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας F-16 και ότι η τελική απόφαση για τη Σουηδία βρίσκεται στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν

Σύμφωνα με την ανάρτηση στον λογαριασμό X του Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Γάζα, η ανθρωπιστική κρίση, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ F-16 ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Φιντάν είπε στη συνάντηση ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας F-16 και η τελική απόφαση για τη Σουηδία βρίσκεται στη Βουλή.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΠΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ»

Υποστηρίζοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή, ο υπουργός Φιντάν τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να παραδοθεί αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν
Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν


Σημειώνεται πως στη δεξίωση με τον Τούρκο Πρόεδρο, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ.

Η συνάντηση που έγινε στο Vahdettin Mansion ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Blinken αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο, αντίστοιχα.