ΕΘΝΙΚΑ

F-35: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες και πώς θα θωρακίσουν την άμυνα της Ελλάδας

F-35: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες και πώς θα θωρακίσουν την άμυνα της Ελλάδας

Η ενίσχυση της χώρας μας εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενδυνάμωσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα και η γενικότερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως αυτή αναπτύσσεται στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θωρακίζει των εναέριο χώρο της χώρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «μία σημαντική μέρα».

Για το λόγο αυτό, η ΕΡΤ παρουσίασε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «αόρατου» αεροσκάφους.

«Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό,τι άλλο αυτό προϋποθέτει», σημείωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Θωμάς.

F35: Τι σημαίνει η αγορά τους για την Ελλάδα -Tι περιλαμβάνει το δωρεάν πακέτο ενίσχυσης από τις ΗΠΑ

Τα έξι βήματα διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον τομέα της Ασφάλειας, περιγράφει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή απεστάλη μετά την επίσημη ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), με την οποία έδωσε το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και την ελληνική διπλωματία την έγκριση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την επακόλουθη αγορά από την χώρα μας 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή και αναδεικνύεται σε πυλώνας σταθερότητα.

Βασικές γραμμές για τα F-35 και το δωρεάν πακέτο αμυντικής ενίσχυσης της Ελλάδας από το αμερικανικό απόθεμα

• Με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο (notification) ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την απόκτηση έως και σαράντα F-35 από την Ελλάδα, καθώς το σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο (και μάλιστα λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023).

• Η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα – που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης, περιπολικά πλοία - προς την Ελλάδα αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης’’ προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

• Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών. Η επιστολή Blinken δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

• Η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

• Σχετικά με τα F-16: Η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες. Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα, ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών.

• Η σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή.