ΕΘΝΙΚΑ

Φιντάν: Σε παρένθεση κάποια πράγματα με Ελλάδα - Να δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με τα F35

Φιντάν: Σε παρένθεση κάποια πράγματα με Ελλάδα - Να δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με τα F35

Την ανησυχία της Τουρκίας αναφορικά με την απόκτηση των μαχητικών F35 από την Ελλάδα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Μείωση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο κατέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber. «Ως ώριμα κράτη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε κάποια θέματα σε παρένθεση και να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθούμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Επίσης, μίλησε για σοβαρή προσπάθεια της Ελλάδας και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο θέμα και προσέθεσε: «Αλλά το αφήνουμε λίγο στην άκρη και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο Αιγαίο και στα προβλήματα των ομοεθνών μας».

Ερωτηθείς για την απόκτηση από την Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F35, απάντησε ότι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες» και σημείωσε: «Να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας σε αυτό το θέμα. Εδώ, τα συστήματα αεράμυνας Hisar που έχουμε αναπτύξει, ειδικά τα επίγεια συστήματα αεράμυνας, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Διότι χρησιμοποιούμε τα συστήματα αεράμυνας μας κυρίως μέσω F-16 μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια, ως απάντησή μας σε μια αεροπορική επίθεση, η σημασία της επίγειας αεράμυνας έχει πράγματι αυξηθεί με την εξάπλωση των τεχνολογιών πυραύλων, την ποικιλότητα των αεροσκαφών και την εισαγωγή αυτόνομων UCAV και UAV».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική απόκτησης F-35 από την Τουρκία, μετά το παράθυρο που άνοιξε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ο Χακάν Φιντάν είπε πως αν δώσει μια πρόσθετη ικανότητα στην άμυνα της χώρας που μπορούμε να αποκτήσουμε χωρίς να χάσουμε τις άλλες ικανότητές μας, γιατί όχι; «Φυσικά, είναι μια ικανότητα που θα θέλαμε να αποκτήσουμε ως ικανότητα. Αλλά αν υπάρχει ένας όρος, όπως η εγκατάλειψη των άλλων ικανοτήτων μας και η προσαρμογή τους σε άλλες πολιτικές με αντάλλαγμα αυτή την ικανότητα, εάν οι όροι αυτοί δεν μπορούν να συμβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο, τότε θα συνεχίσουμε να αναζητούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις» υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, μίλησε για τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, αναφερόμενος στη διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δυο ηγετών το καλοκαίρι στο Βίλνιους και κορυφώθηκε με τη Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία, όπως ειπε, πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.