Τι πραγματικά συνέβη στα Ίμια με την τουρκική ακταιωρό

Τούρκοι και Έλληνες έφτασαν αρκετά κοντά στο να ξεφύγει η κατάσταση στον θαλάσσιο χώρο
Τι πραγματικά συνέβη στα Ίμια με την τουρκική ακταιωρό
4'

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί δια θαλάσσης σε κάθε ευκαιρία την κυριαρχία της Ελλάδας. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το μεσημέρι του Σαββάτου, μια τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων. Στην περιοχή δηλαδή που από το 1996 η Αγκύρα μαζί με άλλες στο Αιγαίο θεωρεί ότι η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκάφος του Λιμενικού που έκανε περιπολία εντόπισε το τουρκικό σκάφος και μόλις το πλησίασε η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε. Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, ωστόσο το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε το «κόκκινο» τηλέφωνο επιβεβαιώνει τα στοιχεία που αναφέρουν πως για τουλάχιστον 15 λεπτά Τούρκοι και Έλληνες έφτασαν αρκετά κοντά στο να «ξεφύγει» η κατάσταση.

Έπειτα από το περιστατικό έγινε τηλεφώνημα ανάμεσα στους εντεταλμένους του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν μίλησαν οι αρχηγοί μεταξύ τους. Αυτή η «ανοιχτή» γραμμή επικοινωνίας μεταξύ εντεταλμένων στελεχών του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη Στυλιανίδη στην Τουρκία όπου αποφασίστηκε να μιλάνε αν προκύψει «πρόβλημα», κάτι που προφανώς στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ή κόντεψε να υπάρξει, παρά το γεγονός πως επίσημα το Λιμενικό θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και κάνει λόγο για ήσσονος σημασίας περιστατικό.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» αυτή την περίοδο τουρκικές ακταιωροί εμφανίζονται και παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρώντας να διώξουν τους Έλληνες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους τούρκους ψαράδες που επιχειρούν να μπουν σε ψαρότοπους λόγω της... τσιπούρας. Ο ακήρυκτος αυτός «πόλεμος της τσιπούρας» είναι λίγο πολύ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενταγμένος στο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και μπορεί το Σάββατο στα Ιμια να μην υπήρχαν κοντά ψαράδες σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Λιμενικού, ωστόσο αυτό δεν σταματά την τουρκική ακτοφυλακή από το να κινείται ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο χωρίς να αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα.

Παρόμοιο περιστατικό στην Κω

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές εκτός από τα Ίμια υπήρχε και ένα «παρόμοιο» περιστατικό στην Κω όπου τουρκική ακταιωρός προσέγγισε την οριογραμμή αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού, παρέμεινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο περιστατικό στα Ίμια αλλά και την πρόσφατη προκλητική στάση της Τουρκίας να θέσει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών από τη Θάσο έως το Καστελλόριζο αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δηλώνοντας: «Η νέα παράνομη τουρκική NAVTΕΧ με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς. Αντί η κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Καλούμε την κυβέρνηση να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την ώρα που οι παραβιάσεις στον αέρα επί της ουσίας σταμάτησαν, το 2023, οι παραβιάσεις στα χωρικά την πρόσφατη προκλητική στάση της Τουρκίας να θέσει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών από τη Θάσο έως το Καστελλόριζο αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δηλώνοντας:

Το δεδομένο, όπως έχουμε γράψει στα «ΝΕΑ», είναι πως, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την ώρα που οι παραβιάσεις στον αέρα επί της ουσίας σταμάτησαν, το 2023, οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα συνεχίστηκαν αυξανόμενα. και το περασμένο έτος.

Ολο το 2022, τα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής σημείωσαν 1.581 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων και τη χρονιά που μας πέρασε όντας πιο «δραστήριοι» 1.642 παραβιάσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή