ΕΘΝΙΚΑ

Σε νέα αποστολή η φρεγάτα «Ύδρα» - Πώς έγινε η αναχαίτηση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Χούθι

Σε νέα αποστολή η φρεγάτα «Ύδρα» - Πώς έγινε η αναχαίτηση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Χούθι

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» είχε την πρώτη πολεμική της εμπλοκή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένη.

Η φρεγάτα «Ύδρα», τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 13 Μαρτίου, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, στον Κόλπο του Άντεν.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, η φρεγάτα «Ύδρα» συνεχίζει κανονικά την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πώς έγινε η πολεμική εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα»

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» τη στιγμή που συνόδευε στον κόλπο του Άντεν εμπορικό πλοίο κοντέινερ ιταλικών συμφερόντων σημαίας Παναμά, εντόπισε σε μεγάλη απόσταση αρχικά το πρώτο και αμέσως μετά το δεύτερο drone ως δυνητική απειλή.

Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνέχισαν να πλησιάζουν και ξημερώματα στις 04:50, ώρα Ελλάδος ο κυβερνήτης έδωσε εντολή και η φρεγάτα άνοιξε πυρ με το πυροβόλο, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Τα drones απομακρύνθηκαν.

Η φρεγάτα συνεχίζει την αποστολή της

Πληροφορίες του OPEN αναφέρουν ότι η φρεγάτα «Ύδρα» βρίσκεται σε μία νέα αποστολή συνοδείας κάποιου άλλου εμπορικού πλοίου στη ζώνη κινδύνου που χτυπούν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν πλω βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ενώ η ελληνική φρεγάτα θα βρεθεί για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου.

Δένδιας: «Υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας»

Στην πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» έκανε αναφορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στη διάρκεια της επίσκεψης του στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας ΥΔΡΑ. Νιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της ΥΔΡΑ και όπως ξέρετε η ΥΔΡΑ σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.
Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας
» ανέφερε σχετικά.